Kamuoyunda "Montrö bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası bulunan 103 emekli amiral hakkında açılan davada karar çıktı. Açıklama nedeniyle ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmakla’ suçlanan amirallere beraat kararı verildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan amiraller ile avukatları katıldı.

Bazı avukatların esas hakkında mütalaaya karşı savunmalarını tamamlamasından sonra duruşmaya müzakere arası verildi.

Yaklaşık bir saatlik aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Buna göre eski Deniz Kuvvetleri Komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel ile emekli amiraller Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 103 amiral, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçlamasından beraat etti.

NE OLMUŞTU? 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz yıl bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekildim, Montrö'yü tanımıyorum, feshettim' diyebilir mi?" sorusuna, "Yapabilir. Mümkün-muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi'ni de karıştırırsanız, ayran yapmak mümkündür" yanıtını vermişti.

Bu yanıt üzerine ikinci bir açıklama yapan Şentop, herhangi bir anlaşma, sözleşme ismi telaffuz etmediğini belirterek, "Ben iç hukuktaki düzenlemelerden bahsettim. Bunun Montrö dahil bazı anlaşmaların nasıl tartışma konusu olduğunu sorguluyorum. İşin hukuki boyutuyla insan iş yapmazlar. Hukuk tekniği bakımından konuştuk. Lozan gibi Montrö gibi anlaşmalardan çıkmanın söz konusu olmayacağını da açık bir şekilde söyledim. Bunun imkansızlığını ifade ettim. Başta Montrö olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu, İstiklal Harbi’yle elde ettiğimiz mevzilerle ilgili hiçbir düşünce aklımızdan geçmemiştir" demişti.

Bunun üzerine 3 Nisan 2021 Cumartesi günü ise Kanal İstanbul, uluslararası antlaşmaların iptali yetkisi ve 'sarıklı amiral'in hatırlatıldığı ve 103 amiralin imza attığı bir bildiri yayınlanmıştı. Amiraller, 4 Nisan 2021'de gözaltına alınmış, ifadelerinin alınmasının ardından adli kontrolle serbest bırakılmışlardı.  

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı emekli 103 amirale ilişkin iddianame hazırlamış iddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Emekli amiraller, TCK'nin "Anayasal düzene karşı suç için anlaşmak" başlıklı 316. maddesi kapsamında 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmıştı.