Emek ve Özgürlük İttifakı yarın seçimlerde izleyeceği yolu tartışacak.

İttifakın cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacağının görüşüleceği toplantıda, ittifakta yer alan partilerin hangi bölgelerde seçime gireceği de önemli gündemlerden biri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 tarihinde seçimleri işaret etmesinin ardından, seçimlere yönelik hazırlık ve tartışmalar hızlandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisinin (TÖP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, yarın seçimlere ilişkin izleyeceği yol haritasını görüşecek.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, İttifak tarafından 5 Ocak’ta gerçekleşen toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayımızı belirleme sürecinde ilkelerimizle uygun, mutabakatla belirlenmiş ortak aday seçeneğine daha yakın olduğumuzu ilan ediyoruz” denilmişti.

Bir gün sonra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın partisinin Kars İl Kongresinde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklaması ise tartışmaları beraberinde getirmişti. Aslında uzun süredir ortak cumhurbaşkanı adayının kendileriyle müzakere edilmemesine karşı altılı masayı eleştiren HDP, cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda çalışmalar yapıyordu. Ancak İttifakın ortak aday açıklamasının ardından HDP’nin aday çıkarma açıklaması eleştirilere neden oldu. Emek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi en geniş kesimlerin destekleyebileceği ortak aday çıkarma ve ittifakla ortak hareket etme konusunda görüşlerini açıkladı.

İttifakta bulunan örgütler, yetkili kurullarında yaptıkları toplantılarla seçimler ve adaylık konusundaki tartışmaları değerlendirdi.

Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda “Emek Partisi, başkanlık seçimleri için, düzenden canı yanan tüm kesimlere toplumsal mutabakatla tek adamın karşısına çıkma çağrısını yinelemektedir. Emek ve Özgürlük İttifakıyla birlikte bu sürece hazırlanmaktadır” dedi.

Yarın yapılacak toplantıda, ittifaktaki parti ve örgütler HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya ilişkin önerisini görüşecek. Emek ve Özgürlük İttifakının ilk turda aday çıkarma, altılı masa ortak aday belirlemek için müzakere adımı atması durumunda ittifakın ne tutum alacağı gibi konular masaya yatırılacak.

PARLAMENTO SEÇİMLERİNDE İZLENECEK YOL

Seçimlere ilişkin bir başka gündem ise parlamento seçimleri. EMEP son toplantısında seçimlere hem ittifak hem de parti olarak gireceği kararını açıklamıştı. Türkiye İşçi Partisinin de parti olarak parlamento seçimlerine girmeye yönelik hazırlıkları bulunuyor. Yapılacak toplantıda parlamento seçimlerinde izlenecek yol, partilerin hangi bölgelerde seçime girebileceği, ittifakta bulunan parti ve örgütlerin görüşleri tartışılacak.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

HDP’ye kapatma davasının açıldığı ve Hazine yardımına bloke konulduğu bir süreçte yapılacak seçimlerde, artan baskılar ve seçim güvenliği konusu da ittifakın gündemi olacak.

Emek ve Özgürlük İttifakı “Birlikte değiştirelim” çağrısıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda ilk mitingini yapmıştı. Bugüne kadar birçok ilde yaptıkları halk buluşmalarını sürdüren ittifak, önümüzdeki dönem yapacağı eylem ve etkinlikleri de görüşecek.