Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) oluşturduğu "Emek ve Özgürlük İttifakı" geçtiğimiz hafta İstanbul’da ilan edildi.

Altı siyasi yapının kamuoyuna açıkladığı deklarasyonun ardından ittifakta yer alan yapıların temsilcilerinin oluşturduğu koordinasyon grubu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güçbirliği’nden TKP ve Sol Parti’den randevu istedi. İttifak metninin konuşulacağı görüşmelerin yanı sıra yerel toplantılarla da çalışmalar yapılacak.

‘İTTİFAK İLANI NASIL KARŞILANDI’ SORUSU MASAYA YATIRILDI

Sol ve sosyalist siyasi yapıların oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ilanının ardından yapılan ilk toplantının gündemi açıklanan deklarasyon toplantısının değerlendirmesi oldu. Edinilen bilgiye göre ittifakın ilanının “Nasıl geçtiği”, “Kamuoyunun nasıl karşıladığı” ve “Nasıl bir etki yarattığı” gibi başlıklar üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Altı siyasi yapının temsilcileri ittifak ilanının “olumlu” tepkilerle karşılandığına ve “umut veren hava” yarattığına dönük fikirlerini ifade etti.

“Politik alanda gelişmenin yol haritası”, “Toplumsal muhalefet ile buluşmanın yol ve yöntemleri” gibi başlıklarda hazırlık yapma kararı alan Emek ve Özgürlük İttifakı bir sonraki toplantı için hazırlık başlıkları oluşturdu.

TKP VE SOL PARTİ’DEN RANDEVU İSTENDİ: METİN KONUŞULACAK

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan habere görei Emek ve Özgürlük İttifakı’nın aldığı kararlardan biri de sol ve sosyalist partiler tarafından kurulan bir diğer ittifak olan Sosyalist Güçbirliği’ne yönelik oldu. Bu yapı içerisinde yer alan ilk aşamada Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Sol Parti’den randevu istendi. Ekim ayı başında yapılması planlanan iki görüşmenin ardından Devrim Hareketi ve Türkiye Komünist Hareketi’nden de randevu talep edileceği öğrenildi.

Sosyalist Güçbirliği’nde yer alan TKP ve Sol Parti ile yapılacak görüşmenin ana gündemi ise Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kamuoyuna ilan ettiği metin olacak. Sosyalist Güçbirliği’nin bu metne dair görüşlerinin kayda geçeceği ziyaretlerde “Nasıl bir ortaklaşma yakalanabilir” sorularının da yanıtı aranacak.  

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın genişlemesi çalışmaları da bir yandan devam ediyor. Söz konusu ittifaka katılmak isteyen sol ve sosyalist partilerin olduğu öğrenilirken bu siyasi yapılarla da görüşmeler planlanıyor.

YEREL TOPLANTILAR ORGANİZE EDİLECEK, LİDERLER BİR ARAYA GELECEK

Yakın dönemde Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bir diğer adımı ise yerel toplantılar olacak. İttifakı oluşturan partilerin yerel inisiyatifinin belirleyeceği toplantılar organize etme kararı alınırken, bu toplantılar büyük kentlerde işçi, köylülerle buluşma gibi tematik toplantılar şeklinde gerçekleşecek.

Emek ve Özgürlük İttifakı, bu çalışmaların ardından kısa bir süre sonra masayı oluşturan eş başkanların ve başkanların katılımıyla bir toplantıda bir araya gelecek ve sistematik adımların nasıl atılacağı konusunda görüş alışverişi yapılacak.

SEÇİM DE ELE ALINACAK

Seçim öncesi ittifakı genişletme çalışmaları yürütecek olan Emek ve Özgürlük İttifakı ilerleyen süreçte muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı ile ilgili alacağı tutumu ve parlamento seçimine nasıl bir ittifak yapısı ile gireceği konularını da ele alacak. Kulislerde seçime girme yeterliliği olan HDP, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi'nin pusulada yer alacağı bir formülle seçime girmek istendiği konuşuluyor.