Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, AİHM’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karar ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Akdeniz, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası hukuka uyarak Selahattin Demirtaş ve hukuksuz yere cezaevlerinde bulunan milletvekilleri, seçilmiş belediye başkanları, siyasetçi, gazeteci ve aydınların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. 

AİHM Büyük Dairesinin beklenen kararı verdiğini ve HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında açılan davaların ve tutuklanmasının hukuki değil siyasi nedenlerle gerçekleştirildiğinin ikinci kararda bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Ercüment Akdeniz, “Yapılması gereken açıktır: Türkiye’nin de imzacısı olduğu uluslararası hukuk sözleşmelerinin gereği yerine getirilmeli ve Demirtaş derhal özgürlüğüne kavuşmalıdır” dedi. 

“ALINAN TUTUM AKP’NİN ‘HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ’ SÖYLEMİNİN BOŞ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR” 

Evrensel’in haberine göre, HDP eş başkanlarının, yanı sıra milletvekili ve yöneticilerinin tutuklanmasının da hukuki dayanaktan yoksun ve siyasi olduğunun ifade eden Akdeniz şunları söyledi:  

“Milletvekillerinin ve eş başkanların tutuklanması, Demirtaş’ın 4 yıl boyunca cezaevinde tutulması aynı zamanda halkın iradesine, demokratik siyasete ket vurmaktır. HDP’nin kapatılması gündemi ile bir kez daha kışkırtılan şoven milliyetçi dalga üzerinden son AİHM kararları da baypas edilmek istenmektedir.  Tek adam hükümeti AİHM kararlarını tanımayacağının işaretini vermiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı tanımayacağını açıklamış ve devletin imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymayacağını ima etmiştir. Kendisi, partisi, partili arkadaşları AİHM’ne başvuru yaparken bu mahkeme meşru ve hukuki oluyor, ama iktidar aleyhine karar verirse o zaman o mahkemeler “meşru olmuyor, siyasi karar veriyor”. Bu tutum, Erdoğan iktidarının ne kadar pragmatist olduğunu göstermektedir. Bu tutum, AKP’nin sıkça dile getirdiği “hukukun üstünlüğü” söyleminin de ne kadar boş olduğunu ifade etmektedir.” 

“AÇIKLAMALAR YARGIYA TALİMAT ANLAMINA GELMEKTEDİR” 

Demirtaş’ın serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek mercinin Cumhurbaşkanı değil mahkeme olduğuna vurgu yapan Akdeniz, “Yapılan açıklamalar yargı üzerinde de baskı oluşturmakta ve talimat anlamına gelmektedir. Gelinen yerde Demirtaş derhal serbest bırakılmalı ve bu adımla birlikte haksız, hukuksuz yere cezaevlerinde bulunan milletvekillerinin, seçilmiş belediye başkanlarının, siyasetçi, gazeteci ve aydınların tutukluluğuna son verilmelidir” dedi.