Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Önümüzdeki 1 ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor. Önümüzdeki 1-2 ay içinde özel ürün gruplarında gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz” dedi.


Nihat Zeybekci, bakanlığının son 18 ayını Ankara'da bir basın toplantısı ile değerlendirdi. Zeybekci, özel ürün gruplarını elektrik, elektronik, tablet ve cep telefonları ile kimya grubu üzerinde çalıştıklarını söyledi.

ÜLKE EKONOMİSİ

Ekonomi Bakanı, “İlk çeyrekte iç tüketimin katkısıyla yüzde 2.3 büyüme oldu, ikinci çeyrekte daha yüksek büyüme bekliyoruz. Bu yıl büyümede iç talep öne çıkacak, yüzde 5’in altındaki büyümeyle Türkiye yerinde sayıyor olacak. Fed’in faiz artırımında agresif politika izlemesini beklemiyoruz, yıl sonuna doğru küçük miktarlarda belki artırmasını bekliyoruz, bunun Türkiye üzerinde etkisi sınırlı kalacaktır” dedi.

'İHRACAT DÜŞECEK'

Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdür: “Bu yıl ihracatta Irak, Rusya ve Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle toplam 3.6 milyar dolarlık düşüş bekliyoruz. İhracatta parite kaynaklı olarak bu yıl etkisinin 12.6 milyar dolar olmasını bekliyoruz, ilk altı ayda 7.2 milyar dolarlık etki oldu. Bu yıl cari açık 38 milyar dolara inecek, GSYH’ya oranı yüzde 5’e yaklaşacak.”