“Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) mevzuatı uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen bu konuda şimdiye kadar başarılı bir ihale yapılamadığını belirterek, bunun ilk örneğini elektronik kelepçe ile ‘başardıklarını’ söyledi.”(1)

Bakan büyük bir sevinç içinde, elektronik kelepçe aygıtı parçalarını iki eline alarak resim çektirip sevincini dışa vurarak, ağzı kulaklarına varırcasına gülümsüyor.

Akılları insanları ellerine kelepçe, ayaklarına zincir, beyinlerine kilit vurmaya çalışıyor.

Elektronik kelepçe üretmek çok küçümsenecek bir gelişme değil. Çok övünülecek bir gelişme de değil. Bunlar günümüzün teknolojik gelişmeleri yanında çocuk oyuncağı.

İnsanlık neler buluyor, nelerle uğraşıyor biz elektronik kelepçe üretmekle övünüyoruz?

“Japonlardan sıra dışı buluş: Sekiz dile çeviri yapabilen maske ürettiler

Covid-19 salgınının maske kullanımını 'yeni normal' haline getirmesi, Tokyo merkezli Donut Robotics şirketini harekete geçirdi. İletişim ve sosyal mesafeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış standart yüz maskelerine yüksek teknolojiyi adapte eden şirket, kullanıcıların konuşmalarını sekiz farklı dile sesli olarak çevirebilen bir akıllı maske üretti”.(2)

Övünülecek başarı buna denir.

“Rusya, koronavirüs aşısının seri üretimine gelecek ay başlamayı planladığını ve gelecek yıla kadar her ay "birkaç milyon" doz üreteceğini duyurdu.

Rusya, çeşitli aşı türlerini denemeye devam ediyor. Moskova'daki Gamaleya Enstitüsü'nde denenen bir türde ilerleme kaydedildiği açıklandı.

"Eylülde seri üretime geçebileceğimize inanıyoruz”

Rusya Sanayi Bakanı Denis Manturov, resmi haber ajansı TASS'a verdiği röportajda "Eylülde seri üretime geçebileceğimize inanıyoruz" dedi.

"Ayda birkaç yüz bin doz olarak planlanan üretim hacmimizi, gelecek yılın başına kadar birkaç milyona kadar artırabileceğiz" diyen Manturov, Rusya’da üç ayrı merkezde üretim teknolojilerinin hazırlandığını belirtti.(3)

Gerçek başarı, coronavirüs salgınını önleyecek aşı bulmaktır.

İnsanların ellerine kelepçe takacak araç gereçler üretmek yerine yüzlerini güldürecek, insanları mutlu yaşatacak, insanlığa yarar sağlayacak buluşlar yaparak övünülebilecek bir çağda yaşamaktayız.

Ölüm, tutsaklık araç gereçleri değil, insan sağlığı, esenliği, özgülükleriyle ilgili buluşlar yapıp araç gereçler üretebilirsek sevincimizin bir anlamı olur. Bunların tersini yaparsak sevinmek yerine üzülmenin daha insancıl bir davranış olduğunu bilmemiz gerekmekte.

İnsanları öldürecek, ellerine, ayaklarına kelepçe takma yerine, özgürce yaşatarak, eğiterek, suç işlemeyecek ruhsal duruma getirerek, bilinçlendirerek övünmek gerekmekte.

Bilgisayar paçaları üreterek, yazılım programları geliştirilerek çağdaş dünyada yer alma olanağı var.

1980’li yılların sonlarına doğru, “Türkiye’nin yerli bilgisayarı” yazıları, yollara, neredeyse dağlara taşlara yazılmıştı. İnsan bu sözü duyunca sevinçten titriyor. O zamanlar dergi, gazete yayımlamaktaydım. Bu duyuruları yapan firmanın Genel Müdürünü arayarak yanına gittim. “Türkiye’nin yerli bilgisayarı”yla(!) ilgili bilgi alacaktım. Bu bilgisayarın tek parçasının bu ülkede üretilemediğini, dış ülkelerden alınan parçaların burada bir araya getirilerek (montajı yapılarak) satıldığını öğrenince, şaşkınlıktan beynim durma noktasına gelmişti. Genel Müdür, sorularım karşısında bu bilgileri vermek zorunda kalmıştı. Dünya’da kullanılan tüm bilgisayar cipslerinin 6 kuruluş tarafından üretildiğini eklemişti. Bu 6 üretici kuruluşun dışında 200 dolayında ülkeden hiçbirinin kendi yerli bilgisayarını üretemeyeceği otaya çıkmıştı.

Bu topaklarda yaşayan insanlara bu denli yanlış bilgilerle bilgiyle ürün tanıtılmasına kimsenin gıkının çıkmadığı bir ülkede yaşadık, benzer uyutmalarla yaşamayı sürdürmekteyiz.

Bilim, sanat, teknoloji özgürlüklerin olduğu yerlerde gelişir. Övünülecek işler bunları geliştirmektir.

--------------------------------------

(1) Gazeteduvar.com.tr İnternet Gazetesi, Bakan Varank bayramda açıkladı: 'Milli kelepçe' eylüle hazır, 03.08.2020

(2) Güger, Mustafa Birol, Japonlardan sıra dışı buluş: Sekiz dile çeviri yapabilen maske ürettiler, Cumhuriyet Gazetesi, 03.08.2020

(3) AFP / AI, EC, © Deutsche Welle Türkçe, Rusya koronavirüs aşısının üretimine başlayacağını duyurdu, 03.08.2020