Türkiye'nin en popüler internet sitelerinden Ekşi Sözlük'e bir haftadan uzun süredir herhangi bir sebep açıklanmadan getirilen erişim yasağı İngiltere'nin The Guardian gazetesine konu oldu. Ruth Michaelson imzalı haberde hükümete yakın basın kuruluşları çalışanlarının Ekşi Sözlük için kullandığı "lağım çukuru" ifadesine atıf yapılarak "İnternet'in lağım çukuru: Türkiye neden en popüler sosyal medya sitesini engelledi?" başlığı kullanıldı.

'DEPREMLER EKŞİ SÖZLÜK İÇİN ÖLÜM ÇANI OLABİLİR'

Haberde Ekşi Sözlük'ün 20 yıldan uzun süredir Türkiye'de ifade özgürlüğü için "nadir bir cennet sağladığı" ve daha önce de "davalar, en üst düzey resmi makamlardan gelen eleştiriler hatta kurucularına yönelik ölüm tehditlerine göğüs gerdiği" belirtildi. Haberde "Ancak bu yıl Türkiye genelinde hayatı alt üst eden depremler, düzgün bir açıklama yapılmadan ülke genelinde aniden bloke edilen Ekşi Sözlük için ölüm çanı olabilir" ifadesine yer verildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından siteye uygulanan erişim engelinin spesifik sebebinin bilinmediği ancak depremlerin ardından hükümetin müdahalesindeki yetersizliklere yönelik sözlükteki eleştirilerin buna neden olduğu konusunda sözlük kullanıcıları arasında tartışmalar olduğu aktarılan haberde, Ekşi Sözlük'ün konuyla ilgili yaptığı açıklamaya da yer verildi. Yetkililerin "kullanıcıların kamuoyuna yanlış bilgiler vermesi, devletin aciz halde gösterilmeye çalışılması, zararlı paylaşımların ve yorumların Ekşi Sözlük yönetimi tarafından engellenmemesini" gerekçe olarak sundukları hatırlatıldı.

'EKŞİ SÖZLÜK HABERLERİN SERBEST AKIŞI AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ'

Ekşi Sözlük'ün Türkiye'de en çok ziyaret edilen 10 internet sitesinden biri olduğu ve geçen ay 100 milyondan fazla tekil ziyaretçisi olduğu vurgulanan haberde sitede çok sayıda siyasi amaçlı dezenformasyon olsa da alternatif bilgi kaynağı arayan çok sayıda Türkiyeli kullanıcının "son sığınağı" olduğu yorumu yapıldı.

Viyana merkezli Uluslararası Basın Kurumu (International Press Institute) Başkan Yardımcısı gazeteci Emre Kızılkaya da The Guardian'a yaptığı açıklamada "Ekşi Sözlük, Türkiye'de sadece ifade özgürlüğü için değil, aynı zamanda ana akım medya kuruluşları hükümet tarafından kontrol edildiğinden haberlerin serbestçe akışı için de son derece önemli. Dijital mecralar da dahil olmak üzere bu alternatif medya biçimleri, Türk demokrasisi için inanılmaz derecede önemlidir ve Ekşi Sözlük, Türkiye'de haber ve yorum için birincil kanallardan biriydi" dedi.

Kızılkaya sözlerini "Türkiye'deki pek çok ifade özgürlüğü savunucusu, Ekşi Sözlük'teki bu yasağı, Türk hükümetinin hem depreme verilen tepkiyle ilgili kendi anlatısını dikte etme hem de bu seçim döneminde eleştirileri bastırma girişimi olarak görüyor" diye sürdürdü.

The Guardian haberinde Ekşi Sözlük'e erişim engelinin en geç haziran ayında beklenen genel seçimler öncesine geldiğini ve hükümetin depremlerin ardından bazı gazetecileri gözaltına aldığını ve kısa süreli olarak Twitter'ı da engellediğini de anımsattı. Haberde Ekşi Sözlük'ün avukatlarının konuya yargıda itiraz etmesinin beklendiği de yer aldı.