Merkez Bankası'nın faizi 1 puan daha indirmesi ve aralıktaki toplantı için de açık kapı bırakması, ekonomiye ilişkin endişeleri daha da artırdı. Ekonomistler, karara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Kamil Yılmaz (Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi): Para Politikası Kurulu üyeleri ülkeyi değil, koltuklarını düşündü. Ülke hızla büyük bir krize doğru ilerliyor. Hükümet bir an önce bu politikadan dönmeli.

Uğur Gürses (Ekonomi yazarı): "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir." Aralıkta da 1 puan yapacağım açık sözlülüğü :)) Kısmen girdiğimiz enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesilmiştir.

Mahfi Eğilmez (İktisatçı): Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 16'dan 15'e düşürdü. Geçmiş olsun.

Emin Çapa (Ekonomi yazarı): Evet, Şenol Babuşçu'nun dediğinin birinci bölümü çıktı. İkinci bölümü bekleyeceğiz. Yani aralıkta 300 baz puan daha demişti. Ekonomi kitabının yazım süreci devam ediyor.
"Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir (Merkez Bankası açıklama metninden)..." Yani Babuşçu'nun dediği gibi önümüzdeki ay da bir faiz indirim niyeti var. Ama "sınırlı" diyerek bunun düşük olabileceğinin sinyali veriliyor.

Ozan Bingöl (Vergi Uzmanı): Borcunu geç ödeyen vatandaşa devletin uyguladığı gecikme faizi aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 19,2’dir. Faiz ise bu da faizdir. Bu oranı düşürmek ise tamamen Cumhurbaşkanı yetkisindedir.

Özgür Demirtaş (Koç Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı/Karar öncesi yaptığı değerlendirme): İnsanın uykusu gelmiyor. Lütfen faiz indirimi yapmayın. Geri dönülmesi çok çok zor tahribatlar yaratıyorsunuz. Mega enflasyonun önünü açıyorsunuz. Faiz indirimi ile malları değerlenen Zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapıyorsunuz. Gelin dönün bu yoldan. Yapmayın