“Kozmik” sıfatı kavramı Ergenekon ve Balyoz yargılamalarında kamuoyunun bilinç dünyasına taşındı. Bu süreçte oluşan algıyla bu kavrama, “Devletin gizli bilgilerinin bulunduğu yer” gibi bir anlam yüklenmişti.

“Kozmik; bir gök bilimi terimidir. Dil bilgisi yönünden Türkçe'de sıfat olarak kullanılır. Kökeni Fransızca dilinden gelmektedir. Evrenle ve onun genel düzeniyle ilgili, haber alma ile ilgili”anlamları olan bir sıfattır.

Ekonomik alanda kullanınca, kamuoyunda “Gizli ekonomik bilgilerin bulunduğu yer” gibi bir algı oluşmuş bulunuyor. Aslında tanımından da anlaşılacağı gibi, gerçek sözcük anlamının bu algılara denk düşmediği görülmekte.

Gizli, önemli ekonomik bilgileri olan ülkeler var. Bunlar genellikle teknolojik yeniliklerle ilgili bilgiler. Hiç kimsenin bilmediği bir buluş yapıp, bunu üretimde kullanmak, başkalarına kaptırmamak isteyen ülkelerin ekonomileri için söz konusu bir durum. Günümüzün küresel bilgi akışı içinde, ulusal ekonomilerde, bu arada bizim ekonomimizde gizli bilgiler olabilir mi? Bilebildiğimiz kadarıyla bunun olanağı yok.

Dünyadan saklanabilecek bir şey yok

Dünyanın bilmediği ekonomik gizlerimiz mi var? Buluşlarımız, patentlerimiz, henüz uygulamaya koymadığımız bilgilerimiz mi var?

Dünyada gizli, saklı hiçbir şey yok. Bizdeki ekonomik verilerin en ayrıntılı biçimde başkaları tarafından bilmekte olduğu kanısındayız. Ne ürettiğimiz, neyi tükettiğimiz, kredi kartlarımızla neleri, ne oranda aldığımız, kısacası her şeyimiz, her eylemimizin Dünyanın egemenlerince bilinmekte olduğu açık.

Eski Merkez Bankası Başkanı, İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunları aşabilmesi için önemli saptamalarda bulundu.

“Sahte bir iyimserlik havası ile toplumun kriz fikrinden uzaklaştırılmaya çalışıldığına işaret eden Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin bu şartlar altında varacağı yerin IMF gibi bir otorite olacağını söyledi. ‘Beğenelim ya da beğenmeyelim; ben IMF taraftarı bir vatandaş da değilim ama işleri bu noktaya getirirseniz sonuç bu olur. IMF'nin ekonominin kozmik odalarına girip gerçek fotoğrafı görüp bize aktarması gerekiyor. Maalesef bundan mahrumuz’ diyen Yılmaz, IMF'nin Türkiye'ye doğru resmi verecek uluslararası bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.”

Durmuş yılmaz, IMF’nin ekonominin kozmik odasına girerek, gerçek durumu araştırıp neler yapmamız gerektiğini önümüze koyması gerektiği görüşünde. Bu yapılmazsa, ekonominin gerçek verileri bilinemezse, doğru çözüm önerileri yapılamayacağı açık. Ülke yönetiminde bulunanlar gerçek bilgilere ulaşılmasını istememekte. Kendi uygulamalarıyla gelinen tıkanma noktasını kimsenin bilmemesine çalışmaktalar. İki sözlerinden birinin “Yerli ve Milli” olması, ülkeyi getirdikleri noktada IMF ya da uluslararası kurumlara kapıların açılmasını önlememekte. Ülkenin IMF’nin eline düşmesine neden olanlar, “Yerli ve Milli” söylemlerini dillerinden düşürmeyenler. Ülkeyi IMF’nin avuçlarına düşürenlerin “Ekonominin Kozmik Odalarına girilmemesi” gerektiği gibi düşünceler üretmeleri gülünç olmakta.

Durmuş Yılmaz, Türkiye’yi yönetenlerin gerçekleri duymak istemedikleri gerçeğini dile getirerek, ne tür önlemler alınacağı konusunda düşüncesini açıklamakta.

“Ekonomide risklerin ve faizlerin yükseldiğini, kurun şok yediğini kaydeden Durmuş Yılmaz, tablonun doğu bir şekilde aktarılması gerektiğini dile getirdi. Hükümetin yaşanan sorunu likidite problemi olarak algıladığını, ancak yaşanan sürecin iflas ve bilanço sorunu olduğunu anlatan Yılmaz, “2009 yılında devreye giren ve döviz geliri olmayan şirketlerin dövizle borçlanmasının önünü açan düzenleme karşısında Hazine, Merkez Bankası ve dönemin Ekonomiden Sorumlu Bakanı Ali Babacan ile birlikte döviz borçlanmasının doğru olmadığı yönünde hükümete görüş verdik ama kabul edilmedi”

Ak Parti ve yandaşları dışında, yerli, yabancı herkes ülkemizde yaşamın, ekonominin iyiye gitmediğini, daha da kötü günlerin gelmesinden korktuklarını dile getirmekte. Uluslararası ölçütlerle ülkelerin ekonomilerini, yapısal durumlarını inceleyen tüm kuruluşlar, Türkiye’yi yönetenlerin söylediklerini yanlışlamakta. Tüm dünya yanılgı içinde, yalnızca yöneticilerimiz mi gerçeği görmekte dersiniz?

Kendi halklarından bilgi saklayanlarla, büyük bir yarış içinde olan Dünya ülkelerinden bilgi saklayanlar farklıdırlar. Dünya ülkelerinden saklanamayan bilgileri kendi halklarından saklayanları birbirlerinden ayrı tutmak gerekmekte.

------------------------------------------

(1) https://nedir.ileilgili.org/kozmik

(2) Yılmaz, Durmuş, 'Ekonominin kozmik odasına girilmeli', Artıgercek.com.tr İnt3

(3) Aynı kaynak.