Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mehmet Koç, "Ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri artık açıkça hissedilen belirsizlikler süreci maalesef yakın zamanda sona ermeyecek" dedi.

Koç Topluluğu’nun geleneksel Anadolu Buluşmaları’nın 30’uncusu yurt içindeki ve yurt dışındaki 10 bini aşkın bayi ve yetkili servisin katılımıyla dijital ortamda yapıldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mehmet Koç ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da etkinliğe katıldı. 

Etkinlikte konuşan Ömer Mehmet Koç, "Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un Cumhuriyetle neredeyse eş zamanlı olarak temellerini attığı Koç Topluluğu, dört sene sonra ülkemizin az sayıdaki asırlık kurumlarından birisi olacak. Geçmişimizin verdiği özgüvenle, sürekli geliştirdiğimiz kurumsal yeteneklerimizle ve hepsinden önemlisi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize miras bıraktığı Cumhuriyet değerlerine sarılarak, ülkemizin ve topluluğumuzun daha da parlak olacağına inandığım ikinci asrına emin adımlarla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

'TÜM İŞLERİMİZDE HESAPLI OLMAMIZ LAZIM'

Küresel ve ulusal düzeydeki ekonomik ve politik gelişmelere dikkat çeken Koç, "Tüm işlerimizde son derece hesaplı olmamız ve basiretle davranmamız gereken bir dönemde bulunduğumuzu vurgulamak istiyorum. Masraflarınıza dikkat etmenizi, çok elzem olmayan harcamalarınızı ertelemenizi ve nakit akışlarınızı yakından takip etmenizi bilhassa rica ederim. İçeride ve dışarıda ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri artık açıkça hissedilen belirsizlikler süreci maalesef yakın zamanda sona ermeyecek" dedi.

'YATIRIMLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ'

Uzun dönemli hedeflere odaklandıklarını söyleyen Koç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Koç Topluluğu olarak, tüm bu belirsizlikler içerisinde risklerimizi basiretle yönetirken, sağlam ve iddialı bir gelecek vizyonuyla uzun dönemli hedeflerimize de odaklanıyoruz. Topluluk olarak ülkemizin geleceğine olan inançla yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Sadece son 5 yılda 9,4 milyar dolar yatırım harcaması gerçekleştirdik. Kombine gelirlerimiz, Türkiye milli gelirinin yüzde 8'ine eşdeğer. Şirketlerimiz, ülkemiz ihracatının yüzde 7'sini gerçekleştiriyor.

Ciro büyüklüğüne göre en büyük 10 şirketin 4’ü, en çok ihracat yapan ilk 10 şirketin 3’ü ise Koç Topluluğu’ndan. Son 10 yılda, topluluk olarak ödediğimiz vergiler, ülkemiz vergi gelirlerinin yüzde 7,5’ine tekabül etmektedir. Özel sektör Ar-Ge yatırımının yüzde 7'sini gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin en büyük fikri haklar portföyüne sahibiz. Borsa İstanbul'da halka açık şirketlerimizin piyasa değeri, toplam piyasa değerinin yüzde 21’i. Dünyanın en büyük şirketlerinin listelendiği Fortune Global 500’de bu yıl da ülkemizi temsil eden tek şirket olduk."