Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yurtdışından gelen cep telefonlarını, gerçeğe aykırı bilgi ve belgelerle kayıt işlemi yaptıran 4 bin kişi hakkında savcılığa başvurdu.

Büyük çoğunluğu iPhone olan kaçak telefonları kayıt ettiren kişiler hakkında suç duyurusunda bulunan kurum soruşturma başlatılmasını sağladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Dolandırıcılık Bürosu'nda 1500 kaçak telefon kaydı dosyası açıldı. Savcılık kaçak kayıt yapan isimleri ifadeye çağırıyor. Kurum tarafından savcılığa gönderilen yazıda, yasadışı kayıt sisteminin detayları anlatıldı.

Başvuru belgelerinin incelenmesi sonucu hudut kapılarından giriş-çıkış formlarında ve pasaport nüshalarında farklı giriş kaşelerinin kullanıldığı, aynı yurda giriş sayfalarının farklı pasaport bilgileriyle kullanıldığı ve pasaport kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfada farklı yazı formatının olduğu belirlendi. Ayrıca yasal kayıt için son bir ayda yurda giriş kaydı bulunması gerekmesine rağmen herhangi bir pasaport bilgisine ulaşılamayan kayıtlar da tespit edildi.

Türkiye’de yüksek vergiler nedeniyle cep telefonları çok pahalı olduğundan yurtdışından telefon getirmek çok yaygın. Hükümetin getirilen telefonlar için harç almaya başlaması bile bunun hızını kesemedi. (Milliyet)