Türkiye’deki yüksek vergiler nedeniyle her şey çok pahalı. Geçtiğimiz yıl yurtdışından dönüşlerde yolcu beraberi getirilen cep telefonu sayısında da bu nedenle %33 oranında bir artış oldu.

 

Bazı telefon modellerinin yurtdışı ve Türkiye fiyatları arasında ciddi farklar bulunuyor. Yurtdışından getirilen telefon modellerinin başında ise fenomen haline gelen iPhone modelleri bulunuyor.

 

Türkiye’de bazı mağazalarda fiyatı 2500 TL'ye kadar çıkan iPhone 4S 16 GB modelini yurtdışında yarı fiyatına almak mümkün.

 

VERGİ AVANTAJI

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede turistler yaptıkları alışverişlerde ödedikleri vergilerin bir kısmını geri alabiliyorlar. Turistlere sunulan bu vergisiz (Tax Free) alışveriş imkanından telefon satın alırken de yararlanmak mümkün.

 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yurtdışından cep telefonu alırken cihazın Türkiye'de kullanıma uygun ve uluslararası garantisi olduğundan emin olunuz.

 

Cep telefonu satın aldığınız mağazanın vergi iadesi (VAT Refund) konusunda yetkili olması ve fatura ile birlikte vergi iade formunu düzenlemesi gerekmektedir.

 

Dönüşte ziyaret ettiğiniz ülkeden çıkıştaki pasaport kontrolünden sonra vergi iade formuna gümrük memurunun mühür basması ve bu evrakla iade ofislerinden (Refund Office) vergi iadenizi alabilirsiniz. Gümrük memuru satın aldığınız ürünü görmek isteyebilir, bu yüzden cihazı mutlaka yanınızda bulundurun.

 

Cep telefonlarını Türkiye’de kullanabilmek için cihazın IMEI numarasının bir pasaporta kayıtlı olması gerekmektedir. Son bir ay içerisinde Türkiye'ye giriş yapmış ve son 2 yıl içerisinde herhangi mobil cihaz kaydı yapılmamış bir pasaporta kayıt yaptırabilirsiniz. Bu kaydı yaptırmazsanız telefonunuz bir süre sonra kullanıma kapatılacaktır.

 

Yaptığımız fiyat araştırmasında Hong Kong, Fransa ve ABD iPhone 4S fiyatının en uygun olduğu ülkeler olarak sıralandılar. iPhone 4S için en yüksek satış fiyatının olduğu İtalya'daki rakam bile ülkemize göre oldukça cazip görünüyor.

 

İşte Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar birçok farklı ülkeden iPhone 4S 16 GB modelinin vergi iadesi sonrası satış fiyatları:

* Kanada'da eyaletler arasında vergi oranları farklılık göstermektedir. Ontario eyaletine göre hesaplama yapılmıştır.

 

** ABD'de eyaletler arasında vergi oranları farklılık göstermektedir. New York eyaletine göre hesaplama yapılmıştır.

 

Not: Telefon fiyatları, vergi ve vergi iade oranları farklılık gösterebilir. Telefon fiyatları Apple mağaza fiyatları baz alınarak hesaplanmıştır. Tablodaki rakamlar bilgilendirme amaçlıdır.

 

Son satış fiyatları 2 Nisan 2012 serbest piyasa kur değerleri ile TL'ye çevrilmiştir.

 

teknokulis.com