Avrupa Birliği (AB) ile krizin doruğunda olan Yunanistan, Rusya ile ekonomik ilişkileri daha da ilerletme yolunda önemli adımlar attı.

Aleksis Tsipras’ın birçok bakanla birlikte yaptığı Rusya ziyaretinde kredi konusunda herhangi bir uzlaşı sağlanmazken, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dair geniş kapsamlı bir planın Kasım ayına kadar tamamlanmasına karar verildi.

Yunanistan, Rus gazını Türkiye’ye taşıyacak olan Türk Akım doğalgaz hattı projesine dahil olması konusunda dün anlaşmaya varılmıştı. Bununla, boru hattının Yunanistan’a kadar uzatılması planlanıyor.

GAZ BORU HATTINDAN TRANSİT PAY

Boru hattının Yunanistan’a kadar uzatılmasıyla birlikte, gelecekte Avrupa ülkelerine satılacak gazdan transit payı alması da mümkün olacak. Türk Akım’ın özellikle Güney Avrupa ülkelerine satılacak gaz için Yunanistan’dan geçmesi gerekecek.

Doğalgaz projesine katılması karşılığında Yunanistan’ın Rusya tarafından uygulanan AB’ye yönelik ithalat yaptırımlarından muaf tutulması gündemde. Rusya, geçtiğimiz yıldan bu yana AB’den ithal edilen birçok gıda ürününe ambargo uyguluyor.

Kremlin sözcülerinden Dmitri Peskov, Yunanistan’ın gıda ihracatında diğer AB ülkelerinden ayrı tutulmasına ilişkin düzenlemelerin önümüzdeki dönemde uzmanlar tarafından inceleneceğini duyurmuştu. AB ve Rusya halen karşılıklı olarak ekonomik yaptırımlarını devam ettiriyorlar. Son olarak dün Brüksel’de alınan kararla, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’a yönelik AB yaptırımları uzatılmıştı.

Yunanistan’ın AB’yle ilişkilerini kopma ve birlikte ayrılma noktasına getiren krediler konusunda ise herhangi bir müzakere yapılmadığı savunuldu. Kremlin sözcüsü Peskov, iki liderin kredi konusunu görüşmediğini, yine Yunan devlet tahlillerinin Rusya tarafından satın alınmasının da gündemde olmadığını söyledi.