TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Temmuz ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 919,48 TL olarak belirlendi.

 Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 2 bin 995,04 TL olarak tespit edildi. Geçtiğimiz aya göre Temmuz’da aylık gıda harcaması yaklaşık 5 TL gerilerken son bir yılda mutfağa gelen ek yük 46 TL oldu. Ailenin yaşama maliyeti ise bir önceki yıla göre 151 TL arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 873 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 844 TL olarak hesaplanmıştı. Temmuz 2012 itibariyle mutfak enflasyonu aylık 0.59 oranında gerilerken, son oniki ayda değişim oranı yüzde 5.31 oldu.

YILIN İLK YEDİ AYINDA ARTIŞ ORANI YÜZDE EKSİ 2.22 OLDU
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Temmuz 2012 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu:

“-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.59 oranında geriledi. -Yılın ilk yedi ayında artış oranı yüzde eksi 2.22 oldu.

-Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 5.31 oranında gerçekleşti.

-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7.46 olarak hesaplandı.” Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Temmuz 2012 itibariyle gözlenen değişim şöyle: “-Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve yoğurt fiyatı değişmezken, peynir fiyatında düşük de olsa bir artış tespit edildi.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; tavuk fiyatında artış görülürken, et fiyatı genelde değişmemiş ve fakat bazı marketlerde ramazan nedeniyle kıymada 1 TL’lik indirime gidilmiştir. Hesaplamada esas alınan balık (alabalık ve somon) fiyatı ise aynı kalmıştır. Bu ay sakatat ürünleri (ciğer, böbrek vb) ile yumurta fiyatı da aynı kalmıştır. Bakliyat ürünlerinin (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatları yine değişmedi.

-Yaş sebze-meyve grubu bu ay yine mutfak harcamasını rahatlatan unsur olmuştur. Mevsim koşullarına bağlı olarak genel ortalamada fazla fiyat değişikliği sözkonusu olmazken, geçtiğimiz aya göre ortalama sebze kilogram fiyatı artarak 2,27 TL olmuş, ortalama meyve kilogram fiyatı ise –yaz meyvelerinin pazara girmesiyle- ucuzlayarak 2,41 TL olarak hesaplanmıştır. Sebze-meyvenin ağırlıklı ortalama kilogram fiyatı ise 2,33 TL olmuştur. Bu ay kurusoğan, patates, limonda fiyat artışı, yeşilbiber, domates ve salatalıkta fiyat gerilemesi dikkati çekti. Yapılan hesaplamada -her zaman olduğu gibi- pazarda bol bulunan ve satılan ürünler temel alındı.

-Ekmek, pirinç, un, makarna gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ramazan ayıyla birlikte pide tercih edilmeye başlanmışsa da, ekmekte olduğu gibi bir fiyat artışı olmamıştır. Bulgurda geçen ay tespit edilen 10 kuruşluk artışın geri alındığı görülmüş, un, makarna, irmik fiyatları yine aynı kaldı.

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, zeytinyağı, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay değişmemiştir. Zeytinde; siyah zeytin fiyatı aynı kalırken yeşil zeytin ortalama fiyatı biraz artmıştır. Reçel, bal, pekmez, tuz ve şeker fiyatı değişmemiştir. Aynı şekilde baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı bu ay yine aynı kalmış, yağlı tohum ürünlerden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fıstığın kilosu artarken ayçekirdeği fiyatı biraz geriledi. Çay, ıhlamur ile salça fiyatı bu ay değişmedi." (Milliyet)