Yemen'deki askeri operasyonun yarattığı küresel endişe ile kur güne 2.61'in üzerini test ederek başladı.

Yemen'de başlayan askeri operasyonun petrol fiyatlarında sert yükselişi ve küresel piyasalarda endişeleri tetiklemesiyle dolar/TL güne sert yükselişle başladı.

Yemen operasyonu öncesi dün 2.57 civarında işlem gören dolar/TL bugün güne 2,6031'e kadar yükselerek başladı. TL'nin dolar karşısındaki dün akşamdan beri değer kaybı yüzde 1.25'i aştı. Kur 2,6160'a kadar çıktı.

ntv.com.tr'de yer alan habere göre, Suudi Arabistan, müttefik Arap ülkeleriyle birlikte bugün Yemen'de İran'ın desteklediği ve Aden kentini kuşatan güçleri hedef alan askeri operasyon başlattı.

El Arabiya televizyonu Suudi Arabistan'ın askeri operasyona 150,000'e kadar asker ve 100 savaş uçağıyla katıldığını ve Mısır, Ürdün, Sudan ve Pakistan'ın kara harekatına katılmaya hazırlandığını belirtti. Yemen'deki istikrarsızlığın büyümesi dünya piyasalarınapetrol arzı hakkında endişe yaratırken askeri operasyon açıklamasının ardından Brent petrolü fiyatları neredeyse yüzde 6 artış kaydetti.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, TL'deki değer kaybının jeopolitik endişelere bağlı olduğunu belirterek, "Petrol fiyatlarından da gördüğümüz üzere küresel piyasalar petrol arzını etkileyebilecek uzun sürebilecek bir askeri çatışma ortamı olabileceğini fiyatlıyorlar. TL'de hem coğrafi konum hem petrol fiyatları hem de küresel riskten kaçıştan en çok etkilenecek para birimleri arasında" dedi.

Yemen'deki çatışmalar giderek iç savaşı andıran bir hal alarak, ülkeyi Şii İran ile Sünni Suudi Arabistan arasındaki üstünlük mücadelesinin başlıca cephelerinden biri haline getiriyor.

İran'ın desteklediği Husiler'e karşı bölgedeki Suudi Arabistan gibi Sünni krallıkların Yemen Devlet Başkanı Abd-Rabbu Mansur Hadi'ye destek çıkması ülkedeki krizin bölgesel bir savaşa dönme olasılığını artırıyor. Ortadoğu'da artan gerilim petrol fiyatları ve güvenli liman olarak görülen yene talebi destekliyor. Brent petrolü askeri harekatın ardından keskin şekilde yükselerek yüzde 6 değer kazandıktan sonra petrol ithalatçısı ülkelerin petrol arzına yönelik bir tehlike görmediklerini açıklamalarının ardından 60 doların altına indi. Brent petrolün varil fiyatı TSİ 0820'de 58.28 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ALTIN 3 HAFTANIN ZİRVESİNDE

Altının ons fiyatı 1200 doları aşarak yaklaşık 3 haftanın en yüksek düzeyini gördü. İç piyasada da altın yükseldi. Altının gram fiyatı son 2,5 yılın en yükseği olan 102,17 liraya çıktı.

BORSA DÜŞÜŞLE AÇILDI

Suudi Arabistan ve müttefik ülkelerin Yemen'e askeri müdahalede bulunması ve petrol fiyatlarının sert yükselişi ardından hisse senetleri, küresel riskten kaçışa paralel güne düşüşle başladı.

BIST100 endeksi güne yüzde 1,66 düşüşle 81 bin 280 puandan başladı. Suudi Arabistan, müttefik Arap ülkeleriyle birlikte bugün Yemen'de İran'ın desteklediği ve Aden kentini kuşatan güçleri hedef alan askeri operasyon başlattı.

PETROL FİYATLARI 60 DOLARA DAYANDI

Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel aldığı Brent tipi petrolün varil fiyatı ise yaklaşık 5 dolar sıçramayla 59.71 dolara tırmandı.

ABD hafif hampetrolünün fiyatı da yeniden 50 doları aşarak 51.98 dolara kadar çıktı.