Türkiye’de yıllık enflasyonun Mayıs itibariyle yüzde 9.66’ya ulaşarak analistlerin tahminin altında olsa da resmi hedefi katladığına dikkat çekilirken Merkez Bankası’nın “hükümetin baskısının altında olduğu”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın faizleri indirmediği için Merkez Bankası Başkanı Başçı’yı kamuoyu önünde eleştirdiği vurgulanıyor.

Wall Street Journal gazetesi, enflasyon ile ilgili son gelişmenin Merkez Bankası’nın faizlerde geçen ay yaptığı indirimi katlayan bir indirime gidebileceği spekülasyonunu körüklediğini belirtirken böyle bir indirimin ekonomik istikrarı “tehdit edeceği” görüşünü de yansıtıyor.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Tepeye çıkan enflasyon, Türkiye’nin faizler konusundaki tutumunu sınıyor” başlığı ile verdiği haberinde Türkiye’de yıllık enflasyonu Mayıs ayı itibariyle beklenenden az artmasının Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceği spekülasyonu artırdığını belirterek, “enflasyon Mayıs ayında yüzde 9.66’yı buldu, bu oran Nisan’dan yüksek olsa da analistlerin yüzde 9.8 tahmininin altında. Ancak resmi hedefi adeta katladı” diyor.

Liranın rekor değer kaybı üzerine Merkez Bankası’nın Ocak sonunda “agresif” bir faiz artırımına girdiğini anımsatan gazete, “Ancak, o zamandan beri, indirime gitmesi için hükümetin baskısı altındadır ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyümeyi teşvik amacıyla faiz indirmediği için Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı kamuoyu önünde eleştirdi” diye yazıyor.

WSJ, Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik son eleştirilerinin Erdem Başçı’nın Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumun ardından geldiğine dikkat çektiği haberinde Merkez Bankası’nın ne yapacağı konusunda iktisatçıların farklı görüşlerini yansıtırken “Bazı analistler, enflasyon muhtemelen yüksek düzeyde kalacak diye sabır çağrısını yapıyor” dedi.

Gazetenin bu bağlamla görüşlerine yer verdiği Londra’da görev yapan Morgan Stanley’nin iktisatçısı Tevfik Aksoy, faiz indirimine gidilmesinin kısa vadede “riskli” olabileceği uyarısını yaparken “Merkez Bankası beklemeyi tercih edebilir” dedi. (Oda TV)