Uçak biletlerine tavan fiyat geldi, gelecek, kalktı tartışmalarının sonunda keyfe keder bir uygulamaya karar verildi.

Buna göre “yurtiçi uçuşlarda ekonomi sınıfı biletleri en fazla 299 lira olacak” ancak bu konuda havayolu şirketlerine zorunluluk getirilmeyecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım uçakların ekonomi sınıfı biletlerinde yurtiçi tavan fiyatının 299 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Bakan Yıldırım yeni tavan fiyatın 3 Aralık'tan itibaren uygulanacağını bildirdi. Buna göre havayolu şirketleri yurtiçi uçuşlarda ekonomi sınıfı biletlerini en fazla 299 lira olarak belirleyebilecek.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, geçen yıl 600 bin vatandaşın 50 liranın altında bilet fiyatıyla uçtuğunu belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti:

480 TL'YE BİLET SATILDI

"Toplam uçuşların yüzde 28'i 100-150 lira arasında bilet aldı. Toplam yolcuların yüzde 15'i de 150-200 lira arasında bilet alarak uçtu. Yüzde 11'i 200-250 arasında bilet alarak uçtu. 300 liranın üzerinde bilete para ödeyen toplam yolcu sayısı yüzde 1,5. Öyle görüldüğü gibi biletler astronomik falan değil. Hepsini bir arada düşündüğünüz zaman 300 lirayı geçen sadece yüzde 1,5. 76 milyon uçuş olursa bu sene 1 milyonun altında uçuş için 300 liranın üzerinde ödeme yapıldı. Şu ana kadar vergiler de dahil, acente parası da dahil vatandaşın cebinden çıkan para ortalama 150 lira. Ortalama fiyat 150 lira.

Vatandaş uçak bileti için ortalama 150 lira ödedi. Bunun hepsi şirketlerin eline geçmiyor. Bundan acente komisyonu, vergi, yakıt, personeli düşüyor. Kalırsa üç beş kuruş onların eline kalıyor. Burada önemli olan hizmettir. Hizmetten herhangi bir zafiyet olmaması için, hizmet kalitelerinin çok da aşağıya düşmemesi için 'şu kadar fiyatın altında uçun' demek akıllıca olmaz. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Uçak gitmiyorsa ne kadar ucuz uçulursa uçulsun hiç kimse onunla ilgilenmez."

"Serbest Piyasanın Gereği"

SHGM, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) ve havayolu işletmelerinin bir karara vardıklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gönüllülük bazında, zorunlu değil, gönüllü olarak yarın itibarıyla en pahalı ekonomi bileti 299 lira olacak. En pahalı diyorum, bunun altında uçanlar da olabilir. Ona bir itirazım yok. Onlar tamamen kendi verecekleri kararlardır. Ama hepsinin ortak mutabakata vardığı ölçü budur. Ne zaman alırsanız alın bileti 299 lira. Sınırlama da yok, isterseniz 3 ay önceden alın belki daha ucuz olur, ama seyahate saatler kala, günler kala da alsanız yine 299 lirayı geçmeyecektir. Bu ne demektir, 299 liraya da, 50 liraya da bilet var."

Ucuz uçak bileti almak için: Online Uçak Bileti