Meclisteki 2013 bütçe görüşmelerinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke olduğunu iddia etti.

Bakan Şimşek, "eşit işe eşit ücretin' aynı unvan, kademe ve derecede bulunan bütün çalışanların eşitlenmesi anlamına geldiğini söyledi.

"EMEKLİLİKTE ALINAN PARA EN YÜKSEK OLAN ÜLKE TÜRKİYE"

Farklı mesleklerde benzer işleri yapanları birbiriyle karşılaştırmanın zor olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Bütün dünyada, çalıştığınız zaman daha fazla, emekli olduğunuz zaman daha az maaş alıyorsunuz. İngiltere'de çalışırken 100 lira alıyorsanız, emekli olduğunuzda 25 lira alıyorsunuz. Fakat Türkiye'de durum çok farklı. Hatta OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir Türkiye.

"Türkiye, çalışma döneminde aldığı maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşını veren ülkedir. Zaten ondan dolayı bu yıl bütçeden sosyal güvenlik sistemine 73 milyar lira para aktarmış olacağız. Türkiye'nin toplam yatırım bütçesi 39-40 milyar lira, Maliye Bakanlığı'nın sosyal güvenlik sistemine vereceği para yaklaşık 73 milyar lira. Dolayısıyla bunu daha da artırmak mümkün değil."

"TÜRKİYE'DE HANE HALKI BORÇ BATAĞINDA DEĞİL"

Türkiye'deki bütün vatandaşların, her türlü borcunun toplamının milli gelire oranının ise yüzde 19 olduğunu söyleyen Şimşek, "Yani Türkiye'de vatandaşın borcunun milli gelire oranı yüzde 19. AB'de ortalama yüzde 66. dolayısıyla Türkiye'de hane halkının borç batağında olduğunu iddia etmek zordur" dedi.

"AVRUPA'DA BORÇ SIRALAMASINDA EN DÜŞÜK 3. ÜLKEYİZ"

Şimşek, "Avrupa'da borç sıralamasında en düşük 3. ülkeyiz. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 107'ye çıkmış, AB'de yüzde 93'lere çıkmış. Türkiye'nin gerek devletin, gerek hane halkının, gerekse şirketlerin borçları iddia edildiği gibi yüksek değildir" diye konuştu.

"2012'DE 700 BİN ÜZERİNDE İSTİHDAM YARATTIK"

Mehmet Şimşek, 2012 gibi zor bir yılda bile 700 binin üzerinde istihdam yarattıklarını kaydederek, bunun da büyümeye olumlu katkısı olacağını söyledi.