15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin ekonomik büyüme oranında düşüş var. İstatistikler ve yapılan yorumlar da bu yönde.

Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik, hükümetin öngörmüş olduğu yüzde 4,5 büyümenin “fazla hırslı” olduğunu, güncellenmiş tahminlerin dahi başarılmasının “zor göründüğünü” söylüyor.

IMF ise geçtiğimiz Salı günü yayınladığı “Dünya Ekonomik Görünümüraporunda 2017 yılı için  çok daha umutsuz olan yüzde 3,0 oranını işaret etti.
Bloomberg de “Türkiye hükümeti, yavaşlayan büyüme kıskacından daha çok harcama ile çıkmayı amaçlıyor” başlıklı haberinde hükümetin bu ekonomik gerileme döneminden “daha fazla yatırım yaparak ve bütçe açığını genişleterek” çıkmayı hedeflediğini yazdı.

Fisk’in yorumu: Ekonomi haberlerinde ‘illüzyon’

Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk ise, kaleme aldığı makalesinde Türkiye ekonomisine “Erdoğan OHAL’i 90 gün daha uzattı ve Türk Lirası değer kaybetti. Sanırım ‘normalleşme süreci’ dedikleri şey bu” sözleriyle değiniyor.

Türkiye basınında çıkan ekonomi haberlerini merceğe alan Fisk, “Bir ekonomi dergisi ABD’li iş adamlarının Türkiye’deki yatırımlarının tutacağını çünkü ülkedeki ‘çirkin darbe girişiminin cesaretlerini kırmadığını’ yazıyor. Amerikalıların, olaydan tam olarak böyle söz ettikleri hakkında şüphelerim var” diyor.
Fisk’e göre gazeteler ekonomik ilerleme ile ilgili haberlerle dolu ancak burada bir “illüzyon” yapılıyor.

KAPALI ÇARŞI ZOR DURUMDA 

Öte yandan ekonomik istikrarsızlıktan en olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor.

Hürriyet’e konuşan Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat, dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan İstanbul Kapalıçarşı’da 600’e yakın dükkanın kapandığını, esnafın artık siftah dahi yapamadığına dikkat ekiyor.

Fırat, “Bu rakam ekim ayı sonunda 1000’e çıkacak. Ancak birçok kiracının sözleşmesi yıl sonunda bitiyor. Eğer kiralar düşmez ise yıl sonunda kapanan dükkan sayısı 1500’ü bulur” diyor.

KAYNAK: gazetekarince.com