Türkiye Kamu-Sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırmasında, temmuz ayında çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 981 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 38 lira olarak belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin hazırladığı 2014 Temmuz ayına ait Asgari Geçim Endeksinin Araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmada, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi, bir önceki aya göre yüzde 1,47 oranında artarken, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 981 lira 14 kuruş, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4  bin 38 lira 18 kuruş olarak belirlendi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,56 oranında artışla bin 531 lira 38 kuruş olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Temmuz'da bin 551 lira 13 kuruş olarak tahmin edildi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 948 lira 87 kuruş ile memur maaşının yüzde 43,42'sini oluşturdu. Temmuz ayında bir memur, maaşının yüzde 71,02'sini gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

ASGARİ GEÇİM HADDİ 4 BİN LİRAYI AŞTI

Araştırmaya göre, 4 kişilik ailenin, asgari standartlarda bir yaşam seviyesine ulaşması için gerekli olan en düşük aylık gereksiniminin tarihinde ilk defa 4 bin lirayı aştığı belirtildi. TÜİK'in açıkladığı Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 0,45 olarak artmasına rağmen açlık ve yoksulluk sınırındaki artışın, enflasyondaki yükselişin yaklaşık 4 kat üzerinde gerçekleştiği ifade edildi.