Dünyanın en büyük “dış kaynak kullanım piyasası” Freelancer.com’un rakamlarına göre, Türkiye’deki küçük ölçekli işletmeler tüm diğer Avrupa ülkelerinden daha hızlı bir şekilde ihtiyaçlarını dış kaynaktan temin ediyor.

Freelancer.com, Türk işletmelerinin 2012 yılında serbest çalışanlara (freelancer) yönelik harcamalarını, yüzde 120 oranında rekor bir düzeyde arttırdığını ve bu oranın tüm diğer Avrupa ülkelerindekinin iki katından fazla olduğunu açıkladı. Rakamlar Türkiye’nin Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi dış kaynaktan temin konusunda güçlü Avrupa ülkelerini geçerek, en güçlü ekonomilerden biri olduğuna dair verileri destekliyor.

Rakamlar, siteye kayıtların 2012 yılında yüzde 66 oranında arttığını ve Türkiye’de giderek daha fazla küçük ölçekli işletmenin ileri teknoloji, çeviri ve pazarlama işini dış kaynaklardan temin etme ihtiyacı duyduğunu da gösterdi.

Türkiye’nin serbest çalışanlar için Avrupa’daki lider ülke olduğunu, Freelancer.com üzerinden çalışan Türk serbest çalışanların kazançlarının yüzde 158 oranında arttığını da ortaya çıkardı. Türk serbest çalışanlar siteyi Birleşik Krallık, ABD ve Almanya dahil dünyanın her yanındaki işverenlerle çalışmak için kullanıyor. Serbest çalışanlar freelancer.com, projekurdu.com gibi siteler aracılığı ile iş alabiliyorlar.

Freelancer.com’un Türkiye’deki küçük ölçekli işletmelere yönelik bir araştırmasında, IT mühendisi çalıştıran küçük ölçekli Türk işletmelerinde yüzde 46 büyüme, web tasarımı alanında yüzde 34 artış, grafik tasarımı işlerini dışarıdan temin etmede yüzde 28 artış ve yazı ve pazarlamada sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 14 artış olduğu bulundu.

“Freelancer.com’un rakamları Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı büyüyen dışarıdan temin ekonomisi olduğunu gösterdi. Yani küçük ölçekli Türk işletmeleri yapamadıkları işler için uzmanlar tutuyor; şirketlerini ve dinamik e-ticaret sitelerini daha verimli çalıştırmak için BT sistemleri tasarlamaktan pazarlama, finans ve hesap uzmanlarına kadar” diyen Freelancer.com CEO’su Matt Barrie sözlerine şöyle devam etti: “2013 küçük ölçekli Türk işletmelerini teknolojik değişimlerin ön sıralarına yerleştiren, onlar için en önemli yıl gibi görünüyor. Türkiye hızla Avrupa’nın en yenilikçi ve modern ekonomisi haline geliyor. Fakat küçük ölçekli işletmeler aynı zamanda daha çok dış kaynak kullanıyorlar, çünkü dış kaynak kullanımı sağlayan sitelerdeki büyüme onlara güven ve koruma sağlıyor. Hizmet kalitesi incelenen serbest çalışanlar ve güvenli ödeme sistemleri sayesinde, küçük ölçekli işletmeler artık güvenilir ve kullanımı kolay proje yönetimi sistemleriyle çeşitli işgüçlerini yönetebiliyorlar.”