Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ağustos ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 4 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, ağustosta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,4 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 0,1 azaldı. Ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 0,7 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0,6 arttı.

Ağustos ayı sanayi üretim endeksine göre, ana sanayi gruplarındaki en yüksek düşüş yüzde 5,8 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010=100 temel yıllı Sanayi Üretim Endeksi Ağustos 2013 verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş sermaye malı imalatında oldu.

Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2013 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,8 ile sermaye malı imalatında görüldü. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, ağustosta bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14,2 ile bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünler imalatında oldu. Bu azalışı, yüzde 11 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı ağustosta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4,6 ile diğer ulaşım araçları imalatında yaşanırken, bunu yüzde 3,9 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı izledi. (Sabah)