Rüzgâr enerjisi santrali kurmak için MİT'ten de izin alınacak. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), rüzgâr santrallerinin elektronik sistemleri etkilediği ve stratejik önem nedeniyle kurulmadan önce kendisine sorulmasını istedi. Bu talep üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarıyla MİT görevlileri, rüzgâr santralleri için görüşmelere başladı. İki kurumun, kısa süre içerisinde rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulmasıyla ilgili ortak bir protokol imzalaması bekleniyor. Yatırımcılar ise sürecin uzamasına tepkili: EPDK, Çevre, Enerji Bakanlığı ve son olarak Genelkurmay Başkanlığı izin veriyordu. Şimdi de MİT sürece dahil oluyor. İzin süreçlerinin uzaması yatırımları olumsuz etkiler.

 

Zaman'ın haberine göre yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgâra yatırımlar, 2000'li yıllardan itibaren artmaya başladı. Ancak, mevzuat hazırlıklarının uzun sürmesi ve izinle ilgili çok sayıda kurumun 'olur'unun istenmesi yatırım sürecini yavaşlattı. EPDK ve TEİAŞ verilerine göre, Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 2,5'i (Nisan 2012) rüzgârdan karşılanıyor. İşletmedeki lisanslı 53 rüzgâr santrallerinin toplam kurulu gücü ise 1.905,70 megavat. MİT'in devreye girmesiyle rüzgâr yatırımları yeni bir sürece girdi.

 

Zaman'ın EPDK, Enerji Bakanlığı ve sektör kaynaklarından edindiği bilgilere göre MİT'in rüzgâr santrallerinin kurulma sürecinde kendilerinin de görüşünün alınması isteğinin değerlendirme süreci devam ediyor. Enerji Bakanlığı, Genelkurmay'dan sonra MİT'in de karar sürecinde olup olmayacağı ve sürece dahil olunması halinde nasıl bir yol izleneceği konuları üzerine çalışıyor. Yatırımcılar ise sürecin uzamasından rahatsız. Çünkü kısa bir süre önce yeni kurulacak bir rüzgâr santraline Genelkurmay'dan izin çıkmadı. Ocak ayından itibaren de MİT sürece dahil oldu. İzinlerin uzaması, yatırımları olumsuz etkileyebilir.

 

DİLEKÇELERİ KARGO İLE GÖNDERİN

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) rüzgâr santralleri için devreye girmesi, ilginç ayrıntıların ortaya çıkmasına neden oldu. MİT'le, rüzgâr santralleri konusunda diyaloğa geçmek ve dilekçe vermek isteyen yatırımcılar, kargo şirketine yönlendiriliyor. Yatırımcılar yaşananları şöyle anlattı: "Olayın ne olduğunu, MİT'in rüzgar yatırımlarına hangi bölgeler için uygun görüşü olduğunu veya MİT'in tavrını öğrenmek istiyoruz. Bunun içinde dilekçe vermek isteyenler var. Ama dilekçeleri kargo şirketi üzerinden belirtilen adrese gönderin, deniyor. Dilekçe vermek yasal bir haktır. Her kurum da dilekçeleri kabul etmek zorundadır. İzin süreci bir an önce netleşmeli ve yatırımların önü açılmalı."