"Pompada en çok acı çeken ülkeler" listesi belirlendi. Buna göre Türkiye, dünyada Norveç'in ardından en pahalı benzinin satıldığı ikinci ülke oldu.

 

Bloomberg, "Benzin Fiyatları Endeksi" ile ülkeleri en pahalı benzin fiyatına göre sıralamaya koyduğu raporunda, "Pompada en çok acı çeken ülkeler" listesi de yayınladı.

 

Türkiye, dünyada Norveç'in ardından en pahalı benzinin satıldığı ikinci ülke olurken, gelire göre ise 7'nci sırada yer aldı.

 

"Pompada en çok acı çeken ülkeler" listesinde liderliği Hindistan alırken, dünyanın en pahalı benzinini satan Norveç ise yüksek geliri nedeniyle 52'nci sırada yer aldı.

 

Bloomberg "Pompada en çok acı çeken ülkeler" listesini bir galon (3.78 litre) akaryakıt almak için günlük gelirin ortalama yüzde kaçının harcandığına dayanarak hazırladı.

 

Hürriyet'in haberine göre, ABD'de benzin fiyatlarının düştüğü, Brezilya'da ise insanların aynı miktar benzin için yüzde 15 daha uzun çalışması gerektiği kaydedilen bu listede, Türkiye yedinci sırada geldi.

 

EN PAHALI BENZİN NEREDE?

Türkiye'de ortalama günlük gelirin 30 dolar olduğu belirtilen endekste, bir galon benzin almak için ortalama günlük ücretlerin yüzde 32'sinin harcanması gerektiği kaydedildi.

 

Günlük gelire oranla en pahalı benzin tüketen ülke ise Hindistan oldu. Hindistan, perakende fiyatı Türkiye'den yaklaşık yüzde 50 daha ucuz olmasına karşın, gelir seviyesine göre "pompada en çok acı çeken ülke" oldu. Benzin pahalılığında birinci olan Norveç ise pompada acı çeken ülke listesinde 52'nci sırada yer aldı.

 

EN UCUZA KİMLER ALIYOR?

60 ülkeyi kapsayan "Bloomberg Petrol Fiyat Endeksi"nde dünyanın en pahalı benzininin satıldığı ülkelerin sıralandığı listede Türkiye, Norveç'in arkasından ikinci sırada yer almıştı.

 

Norveç gibi petrol zengini olan, sosyalist lider Hugo Chavez'in ülkesi Venezuela ise en ucuz benzinin kullanıldığı ülke olmuştu. Bir galon benzinin ortalama fiyatı Venezuela'da 0.09 dolar.

 

VERGİ YÜKÜ NE DURUMDA?

Litresi 4 lira 60 kuruşu bulan benzin, 3 lira 92 kuruşu bulan motorin fiyatları, son dönemde en çok konuşulan konular arasında. Tüketicileri "1 litre benzin ne zaman 5 lirayı bulur" korkusu sararken, petrol fiyatlarının ateşi ise düşmüyor.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2009 sonundan beri akaryakıt üzerindeki ÖTV'yi hiç artırmadıklarını, KDV'nin ise oransal olduğunu belirtti.

 

2005 yılında 40 dolar olan ham petrol varil fiyatının, bugün 115 dolara yükseldiğini, bunun da yüzde 187'lik bir artış anlamına geldiğini vurgulayan Şimşek, petrol fiyatlarındaki bu rekor yükselmeye karşın akaryakıt üzerindeki vergi yükünün 2005-2012 döneminde artmadığını, tam tersine düştüğünü anlattı.

 

2005 Ocak ayında 95 oktan benzin üzerindeki vergi yükünün yüzde 74.5 olduğunu söyleyen Şimşek, bu oranın Ağustos 2012 itibariyle yüzde 56.2'ye düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

 

"Motorin üzerindeki vergi yükü ise 2005 yılı ocak ayında yüzde 65.1 iken, bugün yüzde 47.6 seviyesinde. Otogaz LPG'de, 2005 ocak ayında yüzde 56.9 olan vergi yükü, bugün yüzde 46 seviyesinde."