Devlet on yılda 45 milyar lira tutarında demiryolu yatırımı yapacak. Devlet demiryolları Türk Havayolları modeliyle şirketleşecek. Ayrıca özel sektör demiryolu hattı kurup işletebilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 10 yıllık demiryolu yatırım planlarını açıkladı.

Demiryollarında serbestleşme sağlayan yasa tasarısı Meclis Ulaştırma Komisyonu'nda görüşülüyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yasayla demiryollarının özel sektöre de açıldığını belirtti ancak Demiryolu ağlarının devlet malı olarak kalacağını vurguladı.

Ulaştırma Bakanı, “10 yılda kamu kaynağı olarak 45 milyar TL aktaracağız. 2035'te + 25-26 bin kilometre ağa ulaşacağız” dedi.

Artık özel şirketler de demiryolu hattı kurup işletebilecek. Kurulmuş hatlarda demiryoluyla yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım özelleştirmeyle ilgili olarak, “2003'te havayolları için yaptığımız işin aynısı. THY gibi TCDD Taşımacılık A.Ş. kurulacak. Sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapacak. Bunun yanına a, b, c, d şirketleri de kurulup aynı ağda hizmet verebilecek ” dedi.

Yıldırım 10 yıllık demiryolu yatırım planlarını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı, “10 yılda kamu kaynağı olarak 45 milyar TL aktaracağız. 2035'te + 25-26 bin kilometre ağa ulaşacağız” dedi.

Yeni dönemde devlet demiryolları da anonim şirket olarak yeniden yapılandırılacak.

Demiryolu trafiğini yöneterek, altyapıyı idare edecek.

Hava trafiğinde olduğu gibi demiryolu trafiği yönetimi de kamu tekelinde kalmaya devam edecek.

Özel sektör, yap-işlet-devret modeliyle yeni demiryolu kurabilecek.