Bilindiği üzere Türkiye operasyonlarını yurt dışındaki merkezlerinden yöneten uluslararası internet şirketleri resmi olarak temsil edilmedikleri Türkiye’de vergi ödemiyorlar. Düşük vergi oranları sebebiyle Avrupa merkezi olarak İrlanda’yı seçen ve Fransa, Almanya gibi Avrupa Birliği ülkeleriyle de benzer sorunlar yaşayan internet devleri yakın zamanda Türkiye’de vergi ödemek durumunda kalacaklar.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, online reklam sektöründeki vergiden bağımsız yurt dışına çıkan para için bir çalışma yürüttüklerini ve yakın zamanda konuyla ilgili bir yasa çıkartacaklarını dile getirdi. 1 milyar dolarlık online reklam pastasının %70′inin vergilendirilmediğini dile getiren bakan ”Bundan sonra Türkiye’den kazanan vergisini de Türkiye’ye ödeyecek” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek’in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“Konuya ilişkin bir çalışma başlattık. Söz konusu reklam gelirleri bir ticari kazanç sayıldığı için, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları sayesinde bunları bugüne kadar Türkiye’de vergilendiremiyorduk. Ancak bize göre söz konusu kazanç ticari değil, hizmet geliri kapsamında değerlendirilmeli. Çünkü burada bir mal ticareti yok. Şu an üzerinde durduğumuz konu da bu. Online reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamına alacağız ve vergilendirilmesini sağlayacağız. Yaptığımız çalışmayı neticelendirmek üzereyiz. Bundan sonra Türkiye’den kazanan vergisini de Türkiye’ye ödeyecek.”

Facebook, Twitter ve Google gibi çok uluslu internet şirketleri ülkeler arasında yapılan çift vergilendirme anlaşmaları sebebiyle Türkiye’de ve dünyanın bir çok yerinde vergiden muaf bir şekilde ticaret yapıyorlar. Son olarak Fransız Hükümeti Google’a ülke içerisinde kazanılan reklam gelirleri için vergi ödemesi yolunda bir baskı yöneltmişti.

Geçtiğimiz yıl 45 milyar dolar reklam geliri elde eden Google, bu paranın yarıya yakınını Avrupa’da kazanmıştı. Google’ın Türkiye operasyonundan elde ettiği gelir tam olarak bilinmiyor ancak pazarın toplam büyüklüğünün 1 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. (sosyalmedya.co)