Motorlu araçlar, içki, sigara ve cep telefonunda ÖTV çeşitli oranlarda artırıldı. ÖTV zammı motor hacmi 1600 cc'nin üzerindeki otomobiller için geçerli olacak.

Bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) değişikliğe gidildi. Değişikliğe ilişkin karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, aralarında motorlu araçlar, alkollü içkiler ve tütün mamullerinin de olduğu bazı mallarda uygulanan ÖTV ile ilgili kararın yürürlüğe konulması, Maliye Bakanlığının yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldı.

Buna göre, motor hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenlerin vergisi artırılmazken, motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 60'tan yüzde 80'e, motor silindir hacmi 2000 cm3'ün üzerinde olan araçlarda, yüzde 84'ten yüzde 130'a yükseltildi.

SİGARADA 6 PUAN YÜKSELDİ

Değişikliğe gidilen mallar arasında tütün ürünleri de yer aldı.

Buna göre, Tütün içeren sigaraların ve tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların da vergi oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarı da 0,1325 liradan 0,1450 liraya yükseltildi.

Tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarilloların vergi oranları yüzde 30'dan yüzde 69'a, asgari maktu vergi tutarları ise 0,1325 liradan 0,1450 liraya çıkarıldı.

ALKOLDE ÖTV ARTIŞI

Malttan üretilen biralarda asgari vergi oranı yüzde 63’te sabit tutulurken, litre başına alınan asgari maktu vergi tutarı 0,44 TL’den 0,53 TL’ye yükseltildi. Asgari vergi oranının sıfır olduğu taze üzüm şarabında litre başına asgari maktu vergi tutarı 2,44 TL’den 2,94 TL’ye, köpüklü şaraplarda 16,12 TL’den 19,82 TL’ye, vermut ve diğer taze üzüm şaraplarında (bitkiler veya kokulu maddelerle aromalandırılmış) 22,1 TL’den, 27,18 TL’ye, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 18 veya daha az olanlar 17,55 TL’den 21,58 TL’ye, fermente edilmiş diğer içecekler (elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içeceklerin karışımları ve fermente edilmiş içeceklerle alkolsüz içeceklerin karışımları 2,44 TL’den 2,94 TL’ye çıkarıldı.

Rakıda (muhtevası 2 litreye geçen veya geçmeyen kaplarda) asgari maktu vergi tutarı 51,88 TL’den 63,48 TL yükseltilirken, likörlerde 96,74 TL, cin ve votkada 70,35 TL, muhtevası 2 litreyi geçen ve geçmeyen kaplarda olanlarda (Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 45.4'den fazla olanlar) 105,8 TL oldu. Daha önce bu içeceklerde litre başına uygulanan asgari maktu vergi tutarı sırasıyla 51,48 TL; 78,65 TL; 57,2 TL; 85,8 TL olarak uygulanıyordu.

CEPTE İKİ ZAM BİRDEN

ÖTV zamları kapsamında cep telefonları da yer aldı. Buna göre, bu cihazların ÖTV oranları yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılırken, bu oranlara göre hesaplanan verginin bu malların her bir adedi için 100 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 100 lira vergi alınacak. Bu rakam daha önce 40 lira idi.

ANAHTAR TESLİM ÖTV'YE EMANET

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,  otomobilde ÖTV oranlarındaki artış ile ilgili olarak "Motor hacmi 1,6 litrenin altındaki araçlarda hiç bir şey yok. 1,6 ile 2 litre arasındaki araçların anahtar teslim fiyatlarına yüzde 12,5, 2 litrenin üzerindeki araçların anahtar teslim fiyatlarına da yüzde 25’lik bir etkisi olacak" diye konuştu.

BAKANDAN ZAM AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve KKDF artışlarıyla ilgili açıklama yaptı. Şimşek, bugünkü önlemlerle 5,5 milyar lira gelir beklediklerini bildirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKDF oranlarının artırılması ve cep telefonlarındaki ÖTV artışının tamamen cari açığa yönelik bir tedbir olduğunu bildirdi.

Motorlu araç satışlarında binek muadili ticari araçlardaki artışın da haksız rekabeti azaltmaya yönelik olduğunu, buna karşı tütün mamullerindeki düzenlemenin ise tamamen bir güncelleme olduğunu ifade etti.

TESK: ÖTV ARTIŞI KAÇAĞI ARTIRIR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "içki ve sigaraya yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının kaçağı arttıracağı" uyarısında bulundu.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, ÖTV’ye yapılan yeni düzenlemeye ilişkin, "Otomobil ve cep telefonunda tamam, ama içki ve sigaradaki ÖTV artışı cari açığa etki etmez, kaçağı artırır" değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, "Geçen yıl kaçak sigara yüzünden 1,6 milyar lira ÖTV kaybı yaşandı. Yakalanan bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında da yüzde 63 artış var. Ayrıca, kaçak içkinin artması, vatandaşlarımızın ve turistlerin sağlığını tehdit ediyor. Sadece bu nedenle Türk turizmindeki kayıp, alınan ÖTV’den fazla olabilir. Son derece hassas olan bu konunun tekrar düşünülmesi gerekir" (Milliyet)