Gazete Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre ABD’li otomotiv devi Ford’un araçiçi güvenlik ve iletişim teknolojisi SYNC 2, bu ay Türkiye’de görücüye çıkıyor. Araçiçi internet ve multimedya eğlence sistemlerinin yanında sesli komut teknolojisini barındıran SYNC, kaza anında otomatik olarak acil servisi (112) arayıp, aracın koordinatlarını iletiyor.

Sistemin Türkçe dahil 19 dilde sesli komutları algılayabildiğini söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, “James Bond filmlerini andıran SYNC’nin Türkçe testlerini Köln’de kişisel olarak test ettim. Şu adrese git’ dediğinizde, dahili navigasyon sistemi, size sesli olarak veya dokunmatik ekranı üzerinden o adrese yönlendiriyor. ‘Radyoyu aç’, ‘klimayı aç’, ‘şu şarkıyı çal’, ‘şunu ara’ gibi isteklerden oluşan 10 bin komut verebiliyorsunuz” dedi.

Sistemin Türkçe’nin farklı aksanlarını bile algıladığını belirten Otay, “Lehçeleri bile ayırt ederek konuşma yeteneğine sahip olan SYNC, neredeyse her dili anlıyor ve konuşuyor. Hatta Lazca’yı bile anlıyor” dedi.

LAZCA MI DEDİNİZ?

Buraya kadar haber güzel gidiyordu. Ancak Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay’ın son sözlerine müdahale kaçınılmaz.

Otay’ın son sözlerinden Lazca’yı Türkçenin farklı bir aksanı ya da lehçesi sandığı gibi bir anlam çıkıyor. Eğer öyleyse hatırlatalım, Lazca Türkçe ile hiçbir ilgisi olmayan, başlı başına bir dil. Lazlar da özellikle Rize ve Artvin'in bazı ilçelerinde yoğun olarak yaşayan bölgenin yerli halkı. Anlaşılan Otay da televizyonlarda gördüğü Temel tiplemelerinin “celiyurum, gidiyurum” konuşmalarının Lazca olduğunu sanıyor. Tabii biz bu konudaki sorunun sayın Atay'da değil Anadolu’nun faklı halk, dil ve kültürlerini yok sayan, kendi potasında eriten ve toplumu da bu yönde şekillendiren zihniyette olduğunu düşünüyoruz.

Otay’ın “Hatta Lazca’yı bile anlıyor” sözlerindeki ‘bile’den kasıt bir küçümseme ise bu da çok talihsizce bir ifade olmuş.

HANGİ MODELLERDE?

Bu hafta CeBIT Bilişim Fuarı’nda tanıtacakları sistemi 2012’den itibaren Fiesta, Focus, Mondeo ve C-Max modellerinde sunacaklarını aktaran Otay, “Akıllı telefon veya 3G modem aracılığıyla çalışan sistem, kaza anında hava yastığı açılınca, bulunulan ülkenin acil servis ile otomatik olarak irtibata geçiyor. Hangi ülkedeyseniz o ülkenin dilinde konuşup, aracın bulunduğu noktayı acil servise bildiriyor” dedi.

DARISI HEPİMİZİN BAŞINA

Dileriz arabalarımız gibi halklarımız da Lazca, Kürtçe, Ermenice, Çerkesçe, Pomakça, Gürcüce ve tüm dillerde rahatlıkla anlaşabilsin…

DEMOKRAT HABER / MEHMET GÖCEKLİ