ABD ve Irak’ın tüm karşı çıkışı ve Bağdat’ın Türkiye ile Kürdistan’a uluslararası tahkim tehdidine rağmen, değerinin çok altına satılan Kürt petrolüne uluslararası talep artıyor.

Ceyhan’dan yüklenen petrolün film gibi bir operasyonun ardından İsrail’e satıldığının anlaşılması üzerine dün Irak Kürt yönetimi, Türkiye üzerinden dünya pazarına çıkartılan ikinci tanker petrolün de satıldığını duyurdu.

Irak Kürdistan Yönetimi Başbakanlık resmi sitesinde yapılan açıklamaya göre, Ceyhan’dan Avrupa pazarına sevk edilen bir milyon varil petrol satıldı. Açıklamada petrol satışının kendilerini memnun ettiği ifade edildi. Kürt Yönetimi, önümüzdeki günlerde üçüncü ve dördünü tanker petrolü de Avrupa pazarlarına çıkartacağını duyururken, petrolün hangi ülke tarafından satın alındığını ise açıklamadı.

ABD ve Irak’ın itirazlarına karşı yapılan satış nedeniyle tartışmalar büyürken, Kürt petrolünün en büyük avantajını uluslararası fiyatlara göre yapılan büyük ıskonto oluşturuyor.

Taraf'ın yabancı haber ajanslarına dayandırdığı habere göre hafta içinde yayımladıkları haberlerde Kürt petrolünün varilinin 56 dolara satıldığını iddia ederken, küresel petrol fiyatının 114 dolar düzeyinde olması tartışmaları daha da alevlendirmişti. Irak petrol şirketi SOMO, düşük fiyatlı petrol satışı nedeniyle Irak Hazinesi’nin aylık zararının 1.2 milyar doları bulduğunu belirtmişti.

SOMO petrolü alanlara da dava tehdidinde bulunurken, üst üste yapılan satışlar bu tehdidin alıcılar tarafından umursanmadığını ortaya koydu. Öte yandan Kürt petrolünün düşük fiyata satışı, aynı zamanda bu satıştan illegal yolla komisyon alındığına ilişkin şüphelerin doğmasına da neden oluyor.