Bankaların kullanılmayan hesapların kapatılmaması halinde hesap işletim ücreti kesmeye başlayacağı iddiası vatandaşı banka banka gezdirmeye başladı.

Geçmişte hesap açtırıp açtırmadığını hatırlamayan ya da bankanın kendisine ulaşamadığını düşünen vatandaşların bizzat bankaya giderek kredi kartı, vadeli vadesiz hesabı olup olmadığını sorguladığı ifade ediliyor.

TBB: Bankalar, Hareketsiz Hesaplardan Müşterilere Bilgi Vermeksizin Ücret Alamaz!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ise, bankaların hareketsiz hesaplardan müşterilere bilgi verilmeksizin ücret alamayacağını vurgulayarak, düzenlemenin, müşterilerin haberdar olmadıkları hesaplarından ücret alınmasını önlemeyi amaçladığını bildirdi.

TBB, "Bilgilendirme, hareket görmeyen hesaplardan ücret alınacağını değil, bu hesapların kapatılması halinde ücret alınmayacağı hususunda müşterilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Uygulamaya ilişkin herhangi bir süre kısıtı yoktur" dedi.

TBB, hareketsiz hesapların bilgilendirmesi hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada bazı basın organlarında 9-10 Nisan 2014 tarihlerinde, "Kullanılmayan banka hesaplarına dikkat" başlıklı haberler yer aldığına dikkat çekilerek, bu haberlerde, bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacağı, bu türlü hesapların 28 Nisan 2014 tarihine kadar kapatılması gerektiği ifadelerine yer verildiği vurgulandı.

Bankaların, kullanılmayan hesaplardan müşterinin onayı ve bilgisi olmaksızın ücret alamadığının altını çizen TBB, şunları kaydetti:

"Bankalar ile bireysel müşterileri arasında akdedilecek sözleşmelerin asgari unsurları, Türkiye Bankalar Birliği'nin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemesinde belirlenmiştir. Buna göre, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünleri hareketsiz hesap olarak tanımlamıştır. Müşterilere bilgi verilmeksizin bu türlü hesaplardan ücret alınamayacağı hükme bağlamıştır.

Bankaların, müşterilerine hareketsiz hesaplara ilişkin yaptıkları bilgilendirmeler bu düzenlemeden kaynaklanan ve 1 Eylül 2013 tarihinden bu yana yapılagelen bir uygulamadır. Düzenleme, müşterilerin haberdar olmadıkları hesaplarından ücret alınmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bilgilendirme, hareket görmeyen hesaplardan ücret alınacağını değil, bu hesapların kapatılması halinde ücret alınmayacağı hususunda müşterilere bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Uygulamaya ilişkin herhangi bir süre kısıtı yoktur. Müşterilerin, bankalardan aldıkları bilgilendirme içerikli mesajları dikkatli şekilde izlemeleri ve değerlendirmelerinde yarar görülmektedir."

HESAP NASIL KAPATILABİLİR

Banka hesapları bankaların internet şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor.

Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor.

Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.

BANKALARA ULAŞILACAK TELEFONLAR

Kimi vatandaşlar bankaları telefonla aramayı tercih ediyor.

İşte bankaların call center telefon numaraları:

İş Bankası: 444 02 02

Garanti Bankası: 444 0 333

Yapı Kredi: 444 0 444

Ziraat Bankası: 444 0 000

Finans Bank: 444 0 900

HSBC: 444 0 111

Denizbank: 444 0 800

Bank Asya: 444 4 888

Şeker Bank: 444 78 78

Vakıf Bank: 444 0 724

Halk Bank: 444 0 400

Akbank: 444 25 25

Albaraka Türk: 444 5 666

Türk Ekonomi Bankası: 444 0 666

Tekstilbank: 444 00 50

Anadolubank: 444 55 50

(Kaynak: Radikal)

Kullanılmayan banka hesapları