Türkiye'de taklit ürün, korsan, kaçak ürünlerin yarattığı ekonomik büyüklük 17 milyar doları aştı.

Yasadışı ürün ticaretinde ilk sırayı elektronik eşya alıyor, onu araç ve akaryakıt kaçakçılığı izliyor.

Sahte üründe kozmetik önde. Danetlenen 6 bin 70 adet kozmetik ürünün yüzde 90'a yakını sahte veya kaçak çıktı.

Uzmanlar özellikle kozmetikte, sahte parfüm, şampuan, deterjan, diş macunu gibi ürünlerin sağlık konusunda yaratacağı riske dikkat çekiyor.

Taklit, korsan ve kaçak ürün ticaretinin dünya genelinde ekonomik büyüklüğü ise 1 trilyon dolara yaklaştı.

Araştırmalara göre, dünya gümrüklerinde yakalanan kaçak ürünlerle Türk gümrüklerinde yakalananlar arasında büyük farklılık var.

Türkiye'de yasadışı ürün ticaretinde ilk sırada yüzde 45 gibi yüksek bir oranla elektronik eşya var. Yüzde 22 ile araç, yüzde 9.8 ile akaryakıt, yüzde 5.9 ile kimyevi madde, yüzde 4.1 ile tütün-alkol izliyor.

Dünyada iise ilk sıraları yüzde 29 ile aksesuar, yüzde 27 ile saat, yüzde 12 ile elektronik ürünler ve yüzde 8 ile giyim eşyası aldı.

Avrupa'da taklit ürünler nedeniyle kozmetik sektörü yılda 4,7 milyar euro kaybetti. Bu tutar 50 bin kişilik istihdam kaybı anlamına geliyor.

Dünyada yazılım sektöründe korsan kullanım oranı ise yüzde 40'lara ulaşıyor. Piyasa büyüklüğü 59 milyar dolar seviyesinde.

Marka Koruma Grubu sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, gümrük kapılarında yeni güvenlik sistemlerinin devreye alınması ve denetimlerin artırılmasının önemini vurguluyor.

MKG verilerine göre, fikri mülkiyet haklarının korunmasında yüzde 1'lik iyileştirme, yatırımlarda 1.9 milyar artış sağlıyor.

Tüketicilere de özellikle belirsiz içeriğiyle halk sağlığını tehdit eden açık tütün ve kaçak içki konularında ciddi uyarılar yapılıyor.

(Kaynak: CNN TÜRK)