Tüketici Güvenliği Derneği Başkanı Murat Köse, “İSKİ yüzde 83,68’lik kesime yüzde 30 zam yapmıştır” diyerek İSKİ’nin kademeli fiyatlandırmasının bir zam olduğu görüşünü savundu.

Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER), İSKİ’nin “Kademeli tarife uygulaması”nın tüketicilerin su maliyetlerini büyük oranda artırdığını öne sürerek, uygulamanın iptali için İstanbul 7. İdare Mahkemesine başvurdu.

TGDER Başkanı Murat Köse, mahkeme binası önünde yaptığı basın açıklamasında, “Bundan sonra tüketicimiz ödemiş olduğu su faturalarını maalesef yüzde 30 ve yüzde 60’ın üzerinde zamla ödeyecektir. 2560 sayılı yasanın 23. maddesine göre, ‘tarifelerin tespitinde yönetim ve işletme giderleri ile amortismanları; doğrudan gider yazılan yenileme, ıslah ve tedavi masrafları ve yüzde10 aşağı olmayacak nispetinde aşağı bir oranı esas alınır’ diyor. Ayrıca kamusal hizmetlerin satış bedelinin arttırılmasında temel ilke, bir önceki dönem için gerçekleşen enflasyon oranıdır. Enflasyon oranının üzerinde bir artış için kamusal hizmeti sunan idarenin maliyet ve giderlerinde enflasyon oranının üzerinde artış olması ve bunu kanıtlaması gerekmektedir” dedi.

“BİR KİŞİNİN GÜNLÜK KULLANIM MİKTARI 150 LİTREDİR”

“2002 yılında köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde yapılan zammın iptaliyle ilgili olarak verilen davanın kabulüne ilişkin kararların gerekçelerinde, bu belirtilmiş ve yargısal bir nitelik kazanmıştır” diyen Murat Köse, “Ancak TÜİK 2015 verilerine göre tüketici fiyat endeksi 8.17 iken, suya yüzde 30.75 ve yüzde 91.20 oranında kademeli zam yapılması hem bu ilkelere aykırıdır hem de kamu vicdanını yaralamaktadır. Ortalama bir kişinin günlük kullandığı su miktarı; İngiltere’de 251 litre, Kanada’da 561 litre, Amerika’da 480 litre iken bu oran yalnız kişisel temizlikte İngiltere’de 160 litre, Etiyopya’da 5 ile 10 litre civarındadır. Türkiye’ de ise İSKİ’nin kendi twitter hesabından 25 Ocak 2015 tarihinde verdiği su kullanım miktarları açıklamasında, bir kişinin günlük kullanım miktarı 150 litredir” diye konuştu.

“İSKİ YÜZDE 83.68’LİK KESİME YÜZDE 30 ZAM YAPMIŞTIR”

İSKİ’nin bu verisine göre dört kişilik bir ailenin günlük kullandığı su miktarının 600 litre, aylık ise 18 bin litre olduğunu kaydeden Köse;

“Bu miktar 18 metreküp demektir. Bu miktar olağanüstü şartlarda 23 metreküpe kadar çıkmaktadır. Yaz aylarında ise bu rakam 25 metreküp ile 31 metreküp olmaktadır. İSKİ’nin sitesinde yer alan bilgiye göre, konutların yüzde 83.68’i 10 metreküpün altında su tüketmektedir. İSKİ yüzde 83.68’e yüzde 10 indirim yaptık demektedir. Bu bilgi Türkiye gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Bu miktar gözönüne alındığında, konutların yüzde 83.68’inde 2 kişi yaşamaktadır ki bu veri kesinlikle gerçek dışıdır. Gerçekte İSKİ yüzde 83.68’lik kesime yüzde 30 zam yapmıştır. Yine İSKİ’nin kendi açıklamasından yola çıkarak, bir abonenin günlük olarak 0.51 metreküp su tüketimi yaptığını ve aylık 15.3 metreküpe denk geldiğini göreceğiz. Bu da bize, yine minimum yüzde 30 zammı göstermektedir” dedi.

“İSKİ’NİN SUYU BİLE İÇİLEMEMEKTEDİR”

Murat Köse, “2010 yılından beri hiç uygulanmayan ve hatta kaldırılan kademeli tarife değişikliğini, ‘suda tasarruf’ adı altında tüketiciye dayatan, su havzalarını yeteri kadar korumayan, yeraltı dağıtım sitemindeki kaçak miktarını dahi bilmeyen ve sistemini yenilemeyen, yerleşim planlarını ve olası riskleri hesaplamayan ve suda verimlilik gibi kavramları bilmeyen İSKİ’nin, gerçekdışı maliyetleri tüketicinin üstlenmesini isteme hakkı yoktur. Kaldı ki İstanbul gibi metropolde İSKİ’nin suyu bile içilememektedir. Bu da gözönüne alındığında, tüketicinin su maliyetinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir. İSKİ, milyonlarca aboneye su satışı gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla davamız hakkında karar verilinceye kadar, bu işlemin yürütülmesi durumunda, ileride giderilmesi olanaksız zararlar oluşacağı kuşkusuzdur. Davamızın kabulü halinde, fazla ödenen bedellerin iadesinin, abone sayısı düşünüldüğünde olanaklı olmadığı da aşikardır. Bu nedenle, bu davayı yürürlüğün durdurulması istemiyle açmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasından sonra Köse ve beraberindekiler hazırladıkları dava dilekçesini sunmak üzere mahkeme binasına girdi. (ZETE)