İshak Alaton yıllar sonra ilk kez bir TÜSİAD Genel Kurulu'na geldi. Alaton, "TÜSİAD'a küsmüştüm, 17 yıl sonra TÜSİAD uyandı, ben de barışmaya geldim" dedi.

TÜSİAD 44. Genel Kurulu’nda gerginlik çıktı.

Söz hakkı alması gereken zamandan önce söz isteyen İshak Alaton’a, Divan Başkanı Hüsnü Özyeğin söz vermedi. Bunun üzerine İshak Alaton” Hepinizden utanıyorum bana konuşma hakkı vermediğiniz için” dedi. İsteği oylamaya sunuldu. Oylamada konuşması kararı çıktı.

TÜSİAD’ın önceki yıllardaki Demokratileşme raporu için konuşan Alaton şunlara değindi:

İshak Alaton, “TÜSİAD 12 Eylül darbesine destek verdi mi, vermedi mi? O günden beri TÜSİAD’a gelmedim, ama üyeliğim sürdü, aidatımı da ödedim. TÜSİAD 2010 yılında 2 hocaya rapor hazırlattı, 3 gün sonra da o raporun arkasında durmadı. “İki hocanın görüşüdür, bizi bağlamaz” dedi, bıraktı” şeklinde konuştu.

“Raporun hemen arkasından 28 Şubat darbesi geldi. Genelkurmay darbe kararı alırken, TÜSİAD’ın bu darbeye katkısı ne kadardır acaba? TÜSİAD’a uzun süre küskünlük yaşadım. Ama üyelikten çıkmadım. TÜSİAD’ın beni yeniden kazanmasını bekledim.”

“TÜSİAD UYANDI”

Kemal Alemdaroğlu ve Emin Çölaşan’a ‘karanlık adamlar’ göndermesi yapan İshak Alaton, TÜSİAD’a 28 Şubat’taki tavrından ötürü de sert ifadelerle yüklendi. “Şu an gelinen noktadan umutluyum, onun için buradayım” diyen Alaton konuşmasını, “Bugün TÜSİAD uyandı, TÜSİAD’a demokrasi geldi” diye bitirdi.

Konuşması uzayınca (8 dakikayı aşınca) Özyeğin tarafından sözlerini sonlandırması konusunda birçok kez uyarılan Alaton, konuşmasını kesmedi.

Alaton'dan sonra Mehmet Şuhubi, kürsüye çıkarak, Alaton'a, "TÜSİAD’ı küçültücü sözler söyleyemezsin. Ben seni severim ama bu üslubu da kabul edemem" diye tepki gösterdi.

Genel Kurul’da ayrıca toplantının basına açık mı kapalı mı yapılması konusunda bir sorun yaşandı. Divan Başkanı Özyeğin toplantının aradan sonraki kısmının basına kapalı olacağını söyledi. Bu TÜSİAD genel kurulları için alışıldık bir durum değildi.

Ara sırasında TÜSİAD yetkilileri Özyeğin’in kuralları bilmediği için ve ilk divan başkanlığı olduğu için toplantıyı basına kapattığını söyledi ve basın tekrar içeri davet edildi.

Aradan sonra Özyeğin, “Kararı tek başıma almadım” dedi.