Seçil Deniz Çıtır / The Wall Street Journal

Uluslararası Para Fonu (IMF) bugün açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'nin 2014 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 2,3'e düşürdü.

Raporda küresel toparlanmanın gelişmiş ekonomilerin öncülüğünde güçlenmesinin beklendiği belirtilirken gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin ise yalnızca ılımlı düzeyde hız kazanmasının beklendiği kaydedildi.

Bununla beraber raporda aşağı yönlü önemli risklerin ise hala sürdüğüne dikkat çekildi. Bu risklerin başında finans piyasalarındaki volatilitenin yeniden artmasının geldiğinin belirtildiği raporda bu riskin gerçekleşmesi halinde gelişen piyasalara sermaye girişinin azalmasının muhtemel olduğu uyarısında bulunuldu.

AVRUPA 2014'TE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Yine rapora göre Avrupa ekonomilerine ilişkin en öncelikli endişe kaynağı ise düşük enflasyon. IMF gelişmiş Avrupa ekonomilerinin 2014'te de büyümeye devam etmesinin beklediğini belirtti.

Öte yandan raporda Euro Bölgesi'nin toparlanması için risk yaratan bazı faktörler olduğu da kaydedildi:

Yüksek işsizlik ve borç oranı, düşük yatırım, sıkı kredi koşulları ve finansal kırılganlık. Raporda aşağı yönlü risklerin tamamlanmayan reformlardan, dış faktörlerden ve düşük enflasyondan kaynaklandığı ifade edildi.

IMF ayrıca Euro Bölgesi'nin 2014'te yüzde 1,2, 2015'te ise yüzde 1,5 büyümesini bekliyor. Dünya Ekonomik Görünüm raporunda gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin 2013'ün ikinci yarısında sermaye çıkışları nedeniyle zayıfladığı da belirtildi.

TÜRKİYE’DE ÖZEL TÜKETİM YAVAŞLAYABİLİR

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde büyümenin özel tüketim tarafından tetiklendiği belirtildi.

Rapora göre net ihracat büyümesinin iyileşeceği beklentisine rağmen Türkiye'de büyümenin, özellikle de makro ihtiyati tedbirler, kur ayarlamaları ve faiz artışları nedeniyle özel tüketimin sert şekilde yavaşlaması ve 2014 yılında büyümenin yüzde 2,3'e gerilemesi bekleniyor.

 IMF'nin Türkiye'ye ilişkin bir önceki büyüme tahmini ise yüzde 3,5 idi. Öte yandan Dünya Bankası geçtiğimiz hafta Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisini yüze 3,5'ten yüzde 2,4'e düşürmüştü.

Ukrayna konusuna da değinen IMF raporunda, Ukrayna'dan kaynaklanan jeopolitik risklerin de hem finansal hem de ticaret kanallarıyla finans piyasalarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.