HSBC'nin İsviçre'deki koluna ait 100 bin civarında gizli banka hesabının bilgileri sızdırıldı. Belgelerde HSBC'nin müşterilerine vergi atlatma tavsiyeleri de yer alıyor. Aralarında The Guardian, Le Monde gibi ünlü medya kuruluşlarının da bulunduğu uluslararası 4 kurum, HSBC bankasının İsviçre'deki gizli hesaplarına dair bilgileri yayımlamaya başladı.

Britanya merkezli HSBC Bankası’nın İsviçre’de, 1988- 2007 yılları arasında 203 farklı ülkeden 106 bin müşterisinin vergi kaçırıp mal varlığını gizlemesine yardım ettiği ortaya çıktı. Listede Türkiye’yle bağlantılı 3 bin 105 müşteri var.

Skandal eski HSBC çalışanı Herve Falciani’nin gizli hesaplara ait banka dökümlerini sızdırmasıyla ortaya çıktı.

Buna göre banka, müşterilerinin düzenli şekilde ve çoğunlukla da döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdi, Avrupa’daki vergilerden kurtulmalarını sağlayacak hesaplar açtı ve beyan edilmeyen ‘kara hesapların‘ yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardım etti.

Bankaya yöneltilen bir diğer suçlamaysa uluslararası suçlulara, ismi yolsuzluğa karışmış işadamlarına ve yüksek risk grubundaki kişilere hizmet vermesi.

SIZINTININ KAYNAĞI

The Guardian'da yer alan habere göre, sızıntının kaynağı, HSBC'nin Cenevre ofisinde çalışmış bir bilgisayar uzmanı. Adı, Herve Falciani.

Ancak 2010 yılında, belgeleri ele geçiren Fransız yetkililer, bunu ABD Uluslararası Gelir Hizmetleri (IRS) ile paylaştı. Bu yıl, ABD vergi yetkililerinin büyüyen korkusu nedeniyle, HSBC'nin İsviçre bankası, ABD'lilerle iş yapmayı tamamen bıraktı.

ABD Adalet Bakanlığı ve IRS, o günden başlamak üzere HSBC'nin İsviçre operasyonlarını inceleme altına aldı ancak araştırmanın kapsamı bilinmiyor.

HSBC DE DOĞRULADI

2007 öncesinde kararların ‘ülke‘ bazında alındığı belirten HSBC de belgelerin doğruluğunu kabul etti.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, “Geçmiş yıllarda reformların yerine getirilmesi için önemli adımlar atıldı. Yeni HSBC standarları nedeniyle katı kurallara uymak istemeyen bazı müşterilerimiz bankadan ayrıldı” denildi.

SKANDALA KARIŞAN BAZI ÜNLÜ İSİMLER

Skandala karışan ünlü isimlerden şimdiye dek 61’inin kimliği açıklandı. Bunlardan  bazıları şöyle:

    Abdülkerim Dan Azoumi (Orta Afrika Cumhuriyeti / Elmas ihracatçısı)

    Diane Halfin von Fürstenberg (Modacı)

    Diego Forlan (Futbolcu)

    2’inci Karekin (Ermenilerin ruhani lideri)

    Ürdün Kralı Abdullah

    Fas Kralı 6’ıncı Muhammed

    Marat Safin (Tesnişçi)

    Phil Collins (Britanyalı müzisyen)

    Umman Kralı Kabus

    Valentino Garavani (Modacı)

    Valentino Rossi (Motosiklet yarışçısı)

TÜRKİYE’DEN 3 MİLYAR 500 MİLYON DOLAR

Şu ana dek açıklanan bilgilere göre listede Türkiye’yle bağlantılı 3 bin 105 müşteri var. Adları henüz açıklanmayan bu 3 bin kişinin yüzde 41’i Türkiye pasaportu taşıyor.

Türkiye’den bankaya 3 milyar 500 milyon dolar ( yaklaşık 8 milyar 714 milyon Türk lirası) yatırıldığı belirtiliyor.

Sızdırılan belgelere göre, Türkiye bağlantılı müşterilerin açtığı en büyük hesabın bakiyesiyse 263 milyon 700 bin dolar (654 milyon 8oo bin Türk lirası).