HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli hükümetin verdiği buğday taban fiyatını eleştirerek ‘Tarım çökertiliyor’ dedi.

Geleneksel hasat bayramı etkinliğinde bu yıl buğday taban fiyatı 940 TL olarak açıklandığını hatırlatan Temelli “Geçen yıl 910 TL olan taban fiyatı sadece 30 TL arttı. 

Bir yıl içinde ortalama fiyat artışlarının resmi rakamlarla yüzde 12’ye yaklaştığı, motorinde yüzde 18’lik fiyat artışının yaşandığı, döviz kuru artışının bir yıl içinde yüzde 22’ye ulaştığı bir ortamda buğday üreticilerine uygun görülen fiyat artışı sadece yüzde 3,3 oldu” dedi.
 
AKP iktidarının uyguladığı politikaların tarıma da ağır bir darbe vurduğunu belirten Temelli şunları söyledi: “Üreterek yoksullaşmayı yaşayan buğday üreticileri, buğday ithalatı yoluyla baskı altına alınmakta, hakları gözetilmemektedir. Tarım Türkiye ekonomisinin en önemli dinamiği olmasına karşılık, Çiller hükümetlerinden bugüne tüm iktidarların tarım politikaları çiftçilerin, özellikle de küçük üreticilerin aleyhine gelişmektedir.
 
Bugün çiftçiler sosyal güvenceden yoksun halde, yoksullaşma girdabına sıkışmış kalmışlardır. Ne zaman seslerini çıkartacak olsalar, devletin şiddetine maruz kalmanın yanısıra ithalat şantajıyla da sesleri kısılmak istenmektedir. Et üretiminden hububata kadar ithalat yoluyla fiyat kontrolü yöntemi gelişmiş ülkelerin tarım politikalarını desteklemeye yöneliktir ve çevre ülkelerin tarımını çökertip bağımlı kılma amaçlıdır.
 
Tarım alanlarının gelecek kuşaklara borcumuz olduğu bilincinden yoksun olan AKP iktidarı, ticari kaygıları tüm yaşamsal değerlerin üzerine taşıyarak bu alanları da betonlaşmaya açmıştır. Büyükşehir Yasası’ndan Mera Yasası’na kadar aklı başında hiç bir hükümetin imza atmayacağı düzenlemeler AKP iktidarlarının tutumu olmuştur.
 
HDP olarak, küresel sermayenin çıkarları doğrultusunda biçimlenen bu tarım anlayışı karşısında, çiftçilerimizin ve küçük üreticilerimizin haklı mücadelelerinin yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Toplumsal değerleri ve üretici haklarını önceleyen bir iktisadi anlayışla, hükümeti,  açıkladığı bu taban fiyatını günün gerçekleri doğrultusunda bir an önce değiştirmeye çağırıyoruz.”