Gürcistan'ın 30 yaşındaki Ekonomi Bakanı Vera Kobalia, Türk işadamlarını yatırıma davet ediyor. Bedava arazi, 15 yıl vergi muafiyeti ve gümrüksüz ticaret vaatleri ile gelen Kobalia Vakko, Beymen, Altınyıldız, Çalık ve Roman ile görüştü bile...

Aylin LÖLE / AKŞAM

Vera Kobalia, Gürcistan'ın 1981 doğumlu Ekonomi ve Kalkınma Bakanı. Genç, kadın ve en önemlisi çok ama çok güzel. Kobalia'nın Türk yatırımcılara bir teklifi var. 'Bize gelin, size bedava arazi verelim, 15 yıl boyunca vergi yok, kalifiye ve ucuz iş gücü var, eski Sovyet ülkeleriyle de gümrük duvarlarına takılmadan iş yapın' diyen Kobalia, tekstil ve hazır giyim, turizm ve enerji başta olmak üzere her sektörden yatırımcıyı beklediklerini söylüyor. Kendi ülkemdeki ekonomi bakanı stereotipine hiç uymayan Kobalia'ya güzel olmasının ekonomi yönetiminde kendisine bir avantaj sağlayıp sağlamadığını soruyorum. 'İnanın ki işte her zaman rakamlar konuşuyor. İş söz konusu olunca önemli olan benim güzelliğim değil, masaya yatırdığım rakamlardır' diyen ve hala çocukluğunda ailesiyle birlikte gezdiği Adalar'ın hayalini kuran Kobalia AKŞAM Ekonomi'ye konuştu...

- Gürcistan Türk yatırımcısına ne gibi avantajlar vaat ediyor?
Türkiye, Gürcistan'ın ilk ticari partnerdir. Bunun ötesinde bir gümrük sınırımız ve vizesiz geçişimiz var. Üstelik Batum'da iç hatlarla uçabileceğiniz bir havalimanımız bulunuyor. Vergisiz ithalat ve ihracat fırsatınız da söz konusu...

TURİZMDE POTANSİYEL VAR
- Türkiye'de hangi yatırımcılarla görüştünüz?
Bu gelişimde sadece tekstil üzerine çalıştık. Altınyıldız, Vakko, Beymen, Roman, Çalık Grubu, Diktaş İplik, Çak Tekstil'le görüştüm.

- Tekstil dışında başka hangi sektörleri çağırıyorsunuz?
Turizm... Gürcistan'da turizm gittikçe büyüyüp güçleniyor. Yakın zamanda Gürcistan'daki otellerin yatak kapasitesi turistller için yeterli olmayacak. Türk işadamlarının inşaat ve otel yatırımları konusunda çok büyük bir deneyimi var. Yatırım için Karadeniz'de iki bölge öneriyoruz. Karadeniz'in en kuru olan bölgeleri bunlar. Orada herhangi bir Türk yatırımcıya bedelsiz arazi veriyoruz. 15 sene boyunca vergiden muafiyet sağlıyoruz. Parklar, köprüler, yollar gibi altyapı yatırımları ise devlet tarafından karşılanacak. Eğer yapacağınız otel 100 odadan fazlaysa casino izni de veriyoruz. İspanyol bir mimar ile anlaştık. O bize birkaç proje çizdi. Tabii ki yatırımcılar bize kendi projeleriyle de başvurabilir. Ya da u projelerden bir tanesi de seçebilir.

GÜMRÜK DUVARLARINI BİZİMLE AŞIN
- Burada iki gün boyunca tekstilcilerle görüştünüz bildiğim kadarıyla... Tekstilde ne gibi yatırım olanakları var?
Biz sadece tekstil üzerine değil diğer sektörlere de elimizden gelen fırsatları sunuyoruz. Ki tüm sektörlerin eşit olarak gelişmesini istiyoruz. Başlangıç olarak iki sektörden bahsedeceğim. Bunlardan ilki tekstil. Türkiye tekstil konusunda çok güçlü bir ülke. Bizim de kalifiye ve ucuz iş gücümüz var. Ortak projeler ve birlikte üretim yapabiliriz. Aynı zamanda eski Sovyet ülkeleri de gümrüksüz ticari ilişkilerimiz var. Dolayısıyla Gürcistan'da iş yapan Türk tekstilcilerine bu kapılar da açılıyor.

Beni ilk gören şaşırıyor
Benim ülkemde sizin gibi bir ekonomi bakanı hiç olmadı. Dolayısıyla 'standart' ekonomi bakanı profiline hiç uymuyorsunuz. Sizi ilk görünce şaşırıyorlar mı?
Evet (gülerek)... İlk tepki enteresan oluyor gerçekten. Ama sonrasında görüşmenin ilerleyen sürecinde benim genç veya onlar için bu kadar farklı olmamın bir önemi kalmıyor. İşte onların gözünden bu değişimi gözlemlemek gerçekten enteresan oluyor.

TÜRKİYE'NİN GELİŞMESİNİ İSTİYORUZ
- Gürcistan'da hangi Türk yatırımları var?
Özellikle Acara Bölgesi'nde var. Batum'daki Sheraton Otel Nurol Grubu tarafından inşa edildi. Önceki gün Antalya'da da yatırımları olan bir Türk firmasıyla turizm yatırımı için imza attık. Tekstil, turizm ve enerjide Türk işadamları için Gürcistan'da yatırım fırsatları var. Türkiye ne kadar gelişmiş bir ekonomiye sahip olursa, bizim için de o kadar faydalı olacak. Türkiye'nin daha da gelişmesini kalpten istiyoruz.

- Son olarak, Türk işadamlarının size en çok sorduğu ne oldu?
En çok merak ettikleri sunduğumuz yatırım şartları. Gürcistan'da birçok kişi Türkçe biliyor. Türk üniversitesi var, okullarda Türkçe öğretiliyor. Haliyle bütün bunlar iki kültürün kolay uyumunu sağlıyor. Dil aynı olmasa da aslında çok yakınız birbirimize.

İş söz konusu olunca benim güzelliğim değil rakamlar önemli
28 YAŞINDA bakanlık koltuğuna oturduğunu hatırlattığımız Vera Kobalia'ya, genç, güzel ve kadın olmanın ekonomi yönetimi açısından bir avantaj taşıyıp taşımadığını soruyorum. İşte Kobalia'nın yanıtı: 'Bizim hükümetimiz zaten çok genç. Yaş ortalaması 32. Ben de uzun zamandır işkadınıyım. İnanın ki işte her zaman rakamlar konuşuyor. İş söz konusu olunca önemli olan benim güzelliğim değil, masaya yatırdığım rakamlardır...'

İşlemler 7 dakikada bitiyor
- Peki Türk tekstilcisi Mısır yerine sizi niye tercih etsin?
Gürcistan Mısır gibi uzak değil, komşu ülke.  Gümrük işlemlerini basitleştirdik. 7-10 dakika içinde tüm işlemleri yapıp, yolunuza devam edebiliyorsunuz. Gürcistan'da şu an işsiz ama deneyimli çok sayıda işçi var. Maaşlar Türkiye'ye göre çok daha düşük. Dolayısıyla kalifiye ve ucuz işgücü bulmanız mümkün.

Adalar'ı çocukken gezmiştim çiçek dolu sokakları hayalimde
TÜRKİYE bizim en önemli partnerimiz. Dolayısıyla Türkiye'ye çok sık geliyorum. Gerçekten çok seviyorum ve burada olmaktan büyük keyif alıyorum. Gerçi toplantı yoğunluğundan tarihi yerleri ve müzeleri görmeye vakit kalmıyor. Ama en çok Boğaz'ı seviyorum. Özellikle de Boğaz'a bakan o sokakları... Uzun yıllardır gitmedim ama hala hayalimde Prens Adalar'ı... Çocukluğumda annem ve babamla birlikte gitmiştik. Arabasız ve çiçek içindeki sokaklarını hala hatırlıyorum...

Karadeniz'in kalbi Batum, geleceğin Las Vegas'ı olacak
KOMŞU ülke Gürcistan kapılarını inşaat ve turizm için Türk işadamlarına açtı. Fırsatı değerlendiren özellikle inşaat şirketi sahipleri ve Turizmciler Batum'a yatırım yapmaya başladı. Türkiye'den günübirlik ziyaretlerinde yapıldığı Batum'da turizm atağına geçen Nurol Holding 5 yıldızlı Sheraton Otel'i inşaa edip hizmete açtı. Gürcistan Acara Bölgesi Başbakanı Levan Varşalomidze Türk işadamlarına destek vererek 'Batum'u doğunun turizm ve eğlence merkezine çevirmek isteyen her yatırımcıya kapımız açık. Burası KKTC'den çok farklı bir bölge. Doğu Karadeniz'in kalbi burada atıyor. Batum geleceğin Las Vegas'ı olacaktır' diye konuştu.