Financial Times, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Moskova'nın Ankara'ya uygulamaya başladığı yaptırımların, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Türkiye ile ticaretine büyük darbe vurduğunu yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığı Financial Times haberi, Tataristan'ın Nizhnekamsk kentinde Türkiye'den ithal ettiği konfeksiyon ürünlerini satan ve yaptırımlar nedeniyle her an işini kaybetme korkusu yaşayan bir sokak satıcısının sözleriyle başlıyor: "Bu yıl Türkiye'den hiç mal getiremedik. Patronum da Kasım ayından bu yana Türkiye'den buraya gelemedi."

Tataristan'ın yeni yatırımlarla ekonomik anlamda Rusya'dan bağımsızlığını kısmen koruyabildiği ve Rusya'daki ekonomik durgunluğun geçen yıl burada pek hissedilmediği belirtilirken, Rusya ile Türkiye arasında Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından durumun değiştiği ifade ediliyor.

Ankara ve Moskova arasındaki gerilimin azalmak yerine, tarafların yeni açıklamalarıyla arttığının belirtildiği haberde, Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan durumu şöyle açıklıyor: "Bu siyasi bir kavga ama cezasını iş dünyası ve halk çekiyor." 

Tataristan Ticaret Odası Başkanı Şamil Ageev de "Belki buradaki yatırımcıları tutmayı beceririz, ama yenilerini çekmemiz imkansız" diyor.

Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari ilişkilerin 20 yıllık bir geçmişi olduğu belirtilen haberde, resmi verilere göre geçen 10 yılda Tataristan'daki yabancı yatırımın %12.9'unun Türk şirketlere ait olduğu bilgisi veriliyor.

Kazan Federal Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı Marat Safiulin ise "Türkiye'nin ekonomimizde oynadığı rol çok daha büyük" diyor. Safiulin Tataristan'daki istihdamın %15'inin Türk şirketler tarafından sağlandığını tahmin ettiğini söylüyor.