ABD Merkez Bankası (Fed) kasım toplantısında politika faizini beklendiği gibi sabit tuttu.

Fed'in dün başlayan toplantısı sona erdi. Analistlerin beklediği gibi 2 günlük toplantı sonucunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.00 — yüzde 1.25 bandında tuttu. Faiz kararı 9'a karşı 0 oy ile alındı. 

Fed, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi, ancak ekonominin ivme kazandığı ortamda yıl sonundan önce faiz artırımını düşüneceğine işaret etti.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, ekonomik büyümede son dönemde yaşanan iyileşmelere işaret eden Fed, "Ekonomik aktivite, kasırga ile ilişkili bozulmalara rağmen güçlü bir oranda artıyor" ifadelerini kullandı. Fed, ekonomik büyüme için 'ılımlı' ifadesini 'güçlü oranda' ile değiştirmiş oldu. 

Fed açıklamasında, kasırgaların ekonomik aktivitede, enflasyon ve istihdamda büyük olasılıkla geçici bozulmaya yol açtığı, ancak fırtınaların ulusal ekonominin rotasını orta vadede rayından çıkarmasının muhtemel olmadığı vurgulandı.

ARALIKTA ARTIŞ BEKLENİYOR

Fed, en son 21 Eylül'deki toplantısında da faizleri değiştirmemiş ve sabit bırakmıştı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyonun düşük kalmasına rağmen faizleri aralık ayında artırması bekleniyor. Yatırımcılar, Aralık ayında faiz artırılmasına yüzde 80'den daha yüksek bir ihtimal veriyor. Öte yandan 2018 genelinde de üç kez faiz artışı öngörülüyor.

FED BAŞKANI KİM OLACAK?

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı adayını perşembe günü açıklayacak.

Trump, mevcut Fed Başkanı Janet Yellen'in 4 yıllık görev süresinin Şubat 2018'de dolmasıyla boşalacak başkanlık koltuğu için Yellen de dahil olmak üzere 3 adayı değerlendiriyor. Yellen'in rakiplerini, Fed Guvernörü Jerome Powell ve Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor oluşturuyor.