Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK) Araştırma Ensitütüsü, asgari ücret ve ekonomik büyümeye ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Raporda ekonominin 34 yılda 3,7 kat büyürken asgari ücretin yerinde saydığını belirtildi. Asgari ücretin ekonomik büyüme oranında artış göstermesi halinde bugün 2 bin 251 TL olacağını kaydedilen raporda, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir miktar olarak belirlenmesi ve bölgesel ücret uygulamasından vazgeçilmesi istendi.

'İŞÇİLERİN GEÇİM DÜZEYİ İHMAL EDİLİYOR'

Raporda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kendisine enflasyon hedeflerini esas aldığı, işçilerin geçim düzeyini ihmal ettiği belirtilirken, bu durumun ekonomik refahın paylaştırılmasında önemli araçlardan biri olan asgari ücretin baskı altında olmasına neden olduğu ifade edildi.

REEL ÜCRET ARTIŞLARINDA DURUM FARKLI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in asgari ücretin rekabet edilen birçok ülkeye göre fazla olduğu yönündeki açıklamalarına yer verilen raporda, reel ücret artışlarına bakıldığında durumun farklı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, "AKP Hükümeti döneminde ekonomi yüzde 63 olması düzeyde büyürken, net asgari ücret, vergi iadesi ve asgari geçim indirimleri dahil, aynı dönemde reel olarak sadece yüzde 6,6 oranında artış göstermiştir" denildi.

Raporda farklı ülkelerin asgari ücretlerine dair bilgi verilirken, "2005-2012 yılları dikkate alındığında ekonomik büyümenin asgari ücrete yansımadığı çok daha net olarak görülmektedir" diye belirtildi.

TALEPLER

Raporda, şu talepler de yer aldı:

-Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir.

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır.

-Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.

-Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay almalıdır.

-Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır.

-Sabah 6.00-9.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşım parasız olmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır." (etha)