Britanya’nın saygın dergilerinden The Economist dergisinin Dünya Demokrasi Endeksi araştırmasına göre, tam ve kusurlu demokrasiler arasında yer bulamayan Türkiye daha alt sıradaki hibrit (melez) rejimler grubuna dahil edildi.

Economist'in, iki yılda bir yaptığı dünya demokrasi endeksi araştırmasının üçüncüsünde, Türkiye iki yıl öncesine oranla iki basamak geriye düşerek 89 sırayı Nikaragua’yla birlikte paylaştı. Türkiye, Tanzanya ve Uganda gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldı. Türkiye, 167 ülkeyi kapsayan araştırmada, 2008 yılında da 'hibrit rejimler' arasında gösterilmişti.

Ekonomistin araştırma birimi Economist Inteligence Unit tarafından yapılan ankette devletler, seçim süreci ile çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işlevi, siyasal katılım ve siyasal kültür dikkate alınarak dört ana kategoride sıralandı.

Birinci kategori olan 'tam demokrasiler' bölümünde 26 ülke yer aldı. Bu kategoride Norveç 10 üzerinden 9.80 ortalamayla en demokratik ülke oldu.

İkinci kategorideki 'kusurlu demokrasiler' kısmında ise Cape Verde, Yunanistan, İtalya, Güney Afrika ve Fransa ilk beş sırada yer aldı.

TANZANYA VE UGANDA İLE AYNI GRUPTA

Araştırmanın hibrit rejimler kategorisinde ise Türkiye, 5.73 ortalama ile Honduras’ın ardından 10’uncu sırada yer buldu. Karma rejimler kategorisinde Türkiye ile birlikte Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan ve Haiti gibi ülkeler yer aldı.

Toplam demokrasi endeksinde ise Türk demokrasisi, iki yıl öncesine oranla iki basamak gerileyerek 89’uncu oldu. 2008 yılındaki Demokrasi Endeksi Araştırması'nda Türkiye, 5.69 puanla 87’nci sırada yer almıştı.

Araştırmaya göre, Türkiye iki yıl öncesine oranla belirlenen kategorilerde sadece yüzde 0.04 oranında ilerleme kaydetti.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNDE SINIFTA KALDI

Ekonomist dergisinin araştırmasında Türkiye’nin medya özgürlüğü alanında da kötüye giden ülkeler kategorisinde olduğu belirlendi. 2008-2010 yılları arasında 36 ülkenin medya özgürlüğü alanında geri gittiği tespit edildi. Avrupa’da Türkiye, Fransa ve İtalya ile birlikte medya özgürlüğü alanında geriye giden ülkeler olarak belirlendi.

SİVİL ÖZGÜRLÜK YOK

Türkiye, seçim süreci değerlendirmesinde gerilerde kaldı ve 7.92 puanla Sri Lanka’yı ancak geçebildi. Hükümet işlevi kategorisinde 7.14 puan alan Türkiye, Fransa’yla aynı sırada yer alırken İtalya’yı ise geride bıraktı.

Siyasi katılımda Türkiye 3.89 puanla otoriter rejimler kategorisindeki ülkelerden bile geride kaldı. Siyasi gelenek kategorisinde ise Latin ülkelerini geride bıraktı. Sivil özgürlüklerde 132. sıradaki Kazakistan’ın gerisinde kaldı.

İŞTE ECONOMIST'E GÖRE DÜNYA DEMOKRASİ SIRALAMASI:

1 - Norveç
2 - İzlanda
3 - Danimarka
4 - İsveç
14 - Almanya
17 - ABD
18 - İspanya
19 - İngiltere
28 - Yunanistan
29 - İtalya
31 - Fransa
86 - Lübnan
87 - Ekvador
88 - Honduras
89 - Türkiye
89 - Nikaragua
91 - Zambia
92 - Tanzanya
98 - Uganda