Economist’te yer alan 'Ekşi üzümler' başlıklı yazıda, Türkiye'de hükümetin yurt içinde şarap endüstrisine baskı uygularken sektör ürünlerinin ihracatına ise yardımcı olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin Economist dergisinden aktardığı yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Laik ama ağırlıklı olarak Müslüman bir ülke olan, 75 milyon nüfuslu Türkiye, bir 'sağlam içiciler' ulusu değil. Türkiye'de yılda ortalama kişi başı 1.6 litre alkol tüketiliyor. Bu, OECD üyesi ve ortağı 40 ülke arasında, ikinci en düşük seviye. Bu ülkeler arasında en içki karşıtı yer ise, yine nüfusunun çoğu Müslümanlardan oluşan bir laik ülke olan Endonezya.

"Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, İslamcı köklerine uygun olarak, bu yolu sürdürmek için elinden geleni yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkleri içki içmeyi bırakmaya ya da bunu en azından sadece evde yapmaya çağırıyor. 1920'de kurulan Yeşilay da onu teşvik ediyor. 2004'ten bu yana ki büyük vergi artırımları, rakının reel fiyatını üç kattan fazla artırdı. (…) Kaçak içki satışı, bazıları ölümcül oluyor, artıyor. OECD'ye göre Türkiye'de tüketilen içkinin muhtemelen yüzde 29'u yasadışı olarak satılıyor.

Economist, "vergilerin şarap sektörünü de vurduğunu, 2013'te AKP hükümeti tarafından çıkartılan yasayla her tür alkol reklamlarının, sponsorluk anlaşmalarının, hatta şarap tadımının yasaklandığını" yazıyor.

Dergi, "bunun sonucu olarak da daha önceden atılımın eşiğine gelen şarap endüstrisinin şimdi hiçbir ilerleme kaydetmediğini" belirtiyor.

YABANCI PAZARLAR

Economist, yurt içinde dizginlenen şarap sektörünün şimdilerde yabancı pazarlarda daha büyük bir pay arayışında olduğunu aktarıyor:

"Yaklaşık 30 şarap üreticisi bir araya geldi ve ihracatı teşvik eden 'Türkiye'nin Şarapları'nı kurdu. Ülkenin şarap ihracatı 2004'te 3 milyon litre olup 2010'da 2.2 milyon litreye gerilerken 2014'te ise yeniden canlanarak 2.6 milyon litreye ulaştı.

"Her ne kadar hükümet yerel tüketicilere pazarlamayı yasaklamış olsa da, yabancılara şarap tanıtımını destekliyor. İhraç edilen ülkeler listesinin tepesinde Belçika, Almanya ve İngiltere bulunuyor. Bu ülkeler oldukça büyük bir Türk azınlığa ve birçok Türk restoranını barındırıyor."