ABD Adalet Bakanlığı'nın yanıltıcı yazılımla emisyon test sonuçlarını manipüle ettiğini kabul eden Volkswagen hakkında cezai soruşturma başlatacağı iddia edildi. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, ABD Adalet Bakanlığı Çevre ve Doğal Kaynaklar Departmanı, yanıltıcı yazılımla emisyon testlerini çarpıtarak, çevreyi 40 kat daha fazla kirleten Volkswagen şirketine soruşturma açacak. Bakanlık yetkilisi Wyn Hornbuckle ise konuyla ilgili soruya, "Politikamız gereğince, bir soruşturma başlatıldığını onaylayamayız ya da yalanlayamayız" yanıtını verdi.

ÖZÜR DİLEDİ

Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn emisyon değerlerinin manipüle edildiği iddiasıyla ilgili olarak, “Milyonlarca insan markamıza güveniyor. Bu güveni zedelediğimiz için inanılmaz şekilde üzgünüm. Müşterilerimizden her şekilde özür diliyorum” diye konuştu.

18 MİLYAR DOLAR CEZA

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) geçen hafta cuma günü ülkedeki bazı Volkswagen otomobillerin emisyon testi sonuçlarını çarpıtan bir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolar para cezasına çarptırılabileceğini açıklamıştı. Volkswagen'in Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn dün yaptığı yazılı açıklamada, EPA'nın iddialarını doğrularken, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu dile getirmişti. Şirketten bugün yapılan bir başka açıklamada ise emisyon manipülasyonundan etkilenen araç sayısının dünya genelinde 11 milyonu bulabileceği ve bundan kaynaklanan zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayrıldığı bildirildi.

Fakat, bu açıklamalar, Volkswagen'in emisyon skandalının büyümesine engel olamadı. ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturma başlatacağı haberlerini takiben Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, şirket hakkında Avrupa çapında bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Ayrıca, Reuters'a konuşan Güney Kore Çevre Bakanlığı yetkilisi Park Pan-kyu, ülkedeki 2014 ve 2015 model Jetta ve Golf araçların incelemeye alınacağını açıkladı. Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise söz konusu skandalın Alman ekonomisinin lokomotifi niteliğindeki otomotiv sektörünün imajına zarar vermesinden endişe duyduğunu belirtti.

VOLKSWAGEN HİSSELERİ YAKLAŞIK YÜZDE 33 GERİLEDİ

Frankurt borsasında işlem gören Volkswagen hisselerinde emisyon testi manipülasyonuna ilişkin haberlerle başlayan sert düşüşler bugün de devam etti. Şirketin geçen hafta cuma günü 161,17 avrodan kapandıktan sonra bu haftaya 145,95 avrodan başlayan hisseleri, bugün kapanışta, 106 avroya kadar geriledi. Volkswagen hisselerinin iki günlük kaybı böylece yüzde 33'e yaklaşırken, bunun şirkete maliyetinin 22,5 milyar avro olduğu belirtiliyor. Öte yandan, analistler skandalın şirkete yaratacağı toplam zararın rekor düzeye ulaşabileceğini belirtirken, manipülasyona neden olan yazılımdan etkilenen araç sahiplerinin Volkswagen'e toplu dava açması ihtimalinin de bulunduğuna işaret ediyor.

RAKAMLARLA EMİSYON KRİZİ

11 milyon araçta emisyon testlerini geçmesi için hile yapıldı.

VW, Amerika'ya 2009-2015 arası 482 bin Audi ve VW otomobili sattı.

Almanya, Amerika'ya 4 silindirli Audi ve VW satışını durdurdu.

Şirketin ortaklarından Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti, ülke ekonomisinin yüzde 20'sini oluşturuyor.

Bölgenin Ekonomi Bakanı Olaf Lies, 600 bin çalışanın suçlanmasının doğru olmadığını söyledi.

Grup, bu skandal için 6.5 milyar euro ayırdı. Pazartesi günü yüzde 15 oranında düşen şirketin hisseleri dün de yüzde 20'ye yakın değer kaybetti. (Kaynak: Hürriyet, Sabah)