Asya piyasaları mali krizden bu yana en düşük seviyede gelen Çin GSYH verisi sonrasında yönsüz seyrediyor. İçeride ise kur dün test ettiği zirvenin de hafif üzerinde seyrediyor. Dolar bu sabah itibariyle 2,6878 seviyesinde.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun rakamlarına göre Çin’in gayrisafi milli hasılası bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 büyüdü. Ekonomistlerin beklentisi paralelindeki büyüme bir önceki çeyrekte yüzde 7.3 olarak gerçekleşmişti.

TSİ 07:01 itibarıyla Nikkei Endeksi yüzde 0.04, Hang Seng Endeksi yüzde 0.13, Sydney Borsası yüzde 0,82, Şanghay Borsası 1.11 ekside; Seul Borsası ise yüzde 0.21 artıda.

Yatırımcıların ilk büyük şirket bilanço açıklamaları ve mütevazı ekonomik verilerine odaklandığı ABD borsaları yönsüz kapandı.





JP Morgan’ın net geliri bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemindeki 5.27 milyar dolar ya da hisse başına 1.28 dolardan 5.91 milyar dolar ya da hisse başına 1.45 dolara yükseldi.

ABD´de perakende satışlar üç aydır devam eden düşüşün ardından martta yüzde 0.9 yükselerek geçen yılın aynı ayından bu yana en keskin artışı kaydetti. Otomotiv dışındaki çekirdek satışlar da yüzde 0.4 arttı.

Reuters anketine katılan ekonomistler, perakende satışların yüzde 1, çekirdek endeksin ise yüzde 0.6 artmasını bekliyordu.

ABD´de üretici fiyatları ise dört aydır süregelen düşüşün ardından martta beklentiler seviyesinde yüzde 0.2 artarak tekrar yükselişe geçti.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek üretici fiyatları endeksi de yüzde 0.2 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Uzmanlar, üretici fiyatlarının Mart´ta yüzde 0.2, çekirdek endeksin yüzde 0.1 artmasını bekliyordu.

ABD’de bugün New York Fed imalat endeksi, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.


BİST’E TCMB DESTEĞİ


Dün tarihi seviyelere yükselen dolar/TL´nin baskılamasıyla gün içinde yüzde 1.5´e varan kayıplarla karşılaşan Türk hisse senetleri piyasası, Merkez Bankası´nın ZK´lara ödenen faizde ölçülü artış yapılabileceği açıklamasının banka hisselerine verdiği destekle yönünü yukarı çevirdi.

ABD perakende verisi ve IMF´nin büyüme tahminlerini açıkladığı raporunun global piyasalarda yarattığı iyimserliğin de desteğiyle alımların arttığı BIST-100 endeksi yüzde 0.47 yükselişle 82,319 puandan kapandı.

Bankacılık endeksi günü yüzde 1.44 yükselişle, sanayi endeksi ise yüzde 0.02 artıda tamamladı.

Merkez Bankası, 22 Nisan´da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında, döviz depo piyasası faizlerinde ölçülü bir indirimin ve TL zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıkladı.

Yaklaşan seçim ve dolardaki küresel değer kazancı ile TL değer kaybetmeyi sürdürürken; önceki gün 2.6873´e kadar yükselen dolar/TL yeni tarihi zirvesini test etti.

IMF büyüme tahminlerinin de etkisiyle dolardaki küresel değer kazancının tersine dönmesi ve TCMB´nin adımlarının da desteğiyle yönünü aşağı çeviren dolar/TL bugün ise TSİ 07:07 itibarıyla 2.6878´la yeni zirvesinde seyrediyor. Aynı saatte euro/TL 2.8574, döviz sepeti ise 2.7727 seviyesinde.

IMF dün yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda 2015 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.5´te tutarken, 2016 tahminini Ocak ayında açıkladığı yüzde 3.7 düzeyinden yüzde 3.8´e yükseltti.

Bugün işsizlik ve bütçe dengesi verileri izlenecek.


AVRUPA İHTİYATLI



Yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası´nın (ECB) bu haftaki toplantısı ve ilk çeyrek bilanço sezonu öncesinde ihtiyatlı davrandığı Avrupa borsaları FTS 100 Endeksi haricinde düşüşle kapandı.

FTSE 100 günü yüzde 0.12 artıda tamamlarken Alman Dax Endeksi yüzde 0.89, Paris Borsası yüzde 0.71, Madrid Borsası ise yüzde 0.17 düşüşle tamamladı.

TSİ 12:41 itibarıyla FTSE 100 yüzde 0.12, Alman Dax Endeksi yüzde 0.74, Paris Borsası yüzde 0.63, Madrid Borsası ise yüzde 1.13 artıda seyrediyor.

Euro bölgesinde sanayi üretimi Şubat´ta bir önceki aya göre yüzde 1.1 ile beklentilerin üzerinde arttı. Ekonomistler, sanayi üretiminin yüzde 0.4 artmasını bekliyordu.

Daha önce yüzde 0.1 olarak açıklanan Ocak ayı sanayi üretimindeki düşüş yüzde 0.3´e revize edildi.

Finlandiyalı telekomünikasyon şirketi Nokia Oyj, Fransız telekomünikasyon şirketi Alcatel-Lucent´i almak üzere görüşmeler yürütüyor.

Gerçekleşmesi halinde satın alma 40 milyar euronun üzerinde büyüklüğü olan bir telekom ekipmanı üreticisini oluşturacak.

Şirketlerin yaptığı ortak açıklamada, "Şu andaki görüşmelerin işlemin gerçekleşmesiyle sonuçlanacağına dair hiçbir katiyet bulunmamaktadır" denildi.

Yunanistan’ın uluslararası kredi kuruluşları ile bu ay sonuna kadar bir anlaşma sağlanamazsa borçlarını ödemeyeceğini açıklamaya hazırlandığı öne sürüldü.

Financial Times’ın haberine göre, bir hükümet yetkilisi, “Yolun sonuna geldik. Avrupalılar kurtarma programındaki fonları serbest bırakmazlarsa temerrüdden başka alternatif yok” dedi.

Hükümetin, IMF’e Mayıs ve Haziran’da yapması gereken 2.5 milyar euro tutarındaki ödemeyi de durdurmayı kararlaştırdığı kaydedildi.

Yunanistan’ın borç ödememe kararı alması, Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan mali sektörüne likidite yardımını kesmesi, Yunan bankalarının kapanması, Yunanistan’da sermaye hareketleri kontrollerinin gelmesi ve geniş anlamda mali istikrarsızlık ortaya çıkması anlamına gelecek.

Yunanistan ise Financial Times’ın söz konusu haberini yalanlarken dün İngiliz Daily Telegraph’ta yayınlanan bir başka haberde IMF yetkililerinin Yunanistan’la yürütülen müzakerelerden umutsuz olduğuna ilişkin bir haber yayınlandı

Altın iki haftanın en düşük seviyelerinden uzaklaşmasına karşın, analistler güçlenen doların külçe altındaki yukarı yönlü eğilimi baskılayabileceğini belirtiyor.

Altın, TSİ 06:51 itibarıyla 1190.80 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının beklentilerin altında artması ve Ortadoğu’daki gerilimlerin etkisiyle yükseldi.

Brent petrolü TSİ 06:54 itibarıyla 58.99 dolar seviyesinde.