Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın doları bozdurup TL alma kampanyasına katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), kur farkı nedeniyle 18 milyon lira zarar ettiği ortaya çıktı.

Erdoğan, 2 Aralık 2016’da, yurttaşlara ve kurumlara ellerindeki dövizler bozdurup TL’ye geçme çağrısı yapmıştı: “Gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzum var gideceğiz dövize değer kazandıracağız. Gelin bunu yapın. Ve bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacak.”

Çağrıya karşılık veren kurumlardan biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmuştu.

18 MİLYON LİRA ZARAR 

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre belediye, 10 Aralık 2016’da 41 milyon dolar bozdurdu.

Ancak o zaman dolar 3,36 idi. Bugünse 3,70’lerde seyrediyor. Böylece belediyenin bu hamlesi, kur farkı nedeniyle kurumu 18 milyon TL zarara uğratmış oldu.

"BORÇLAR YİNE DOLARLA ÖDENECEK"

Zarar edildiği, belediye meclisindeki görüşmeler sırasında ortaya çıktı. Belediyenin İGDAŞ’tan kamu bankalarıyla aynı faizle 1 milyar TL borç alınması, CHP’lilerin itirazlarına rağmen AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Meclise gelen teklifte, ihalelerde lira sistemine geçildiği hatırlatılarak, ekonomik tedbirlere dikkat çekildi.

CHP’li Meclis üyesi Tarık Balyalı, teklif görüşülürken şunları söyledi: “İBB zaten 41 milyon dolar bozdurmuştu. 18 milyon lira kur farkı nedeniyle zararda. Zaten 6 milyar 400 milyon lira dış borcu var.

Hesaplarında borçlarını ödemek için tuttuğu parayı da bozdurdu. Borcunu TL’ye de çeviremiyor. Gene o parayla dolar alacak. Bir de şimdi İGDAŞ’tan borç alıyor. Niye aldığı da belli değil. Eğer İGDAŞ’ın böyle bir kaynağı varsa doğalgaz faturalarına yansısın. Sonuçta kamu şirketi.

"DOLAR BOZDURMA SEFERBERLİĞİ" 

Erdoğan’ın başlattığı ‘döviz bozdurma seferberliği’ sonrası ilk olarak Borsa İstanbul, tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirmeye ve Türk Lirası hesaplarında tutmaya karar verdiğini açıklamıştı.

Ardından TMSF de alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin Türk Lirası’nı yürütüleceğini belirtmişti.

Son olarak da Diyanet, hac ve umre bedellerinin lira olarak tahsil edileceğini açıklamıştı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi de, çağrılara uyarak, yüklü miktarda dolar bozduranların isminin üniversitenin amfi tiyatrosuna verileceğini duyurmuştu.