DİSK Araştırma Enstitüsü, 811 lira ile geçinmeye çalışan asgari ücretli çalışanın günlük öğün başına sadece 76 kuruş ayırdığına dikkat çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz günlerde asgari ücretle ilgili yaptığı "Geçinemez diye bir şey yok, tabi geçinirsiniz. Niye geçinemeyeceksiniz? Eğer ona mahkûmsanız 800 lirada büyük paradır. Geçinirsiniz" açıklamasına DİSK-AR bir araştırmayla yanıt verdi.

DİSK-AR, "Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli 2013 yılının ilk altı ayı için elde ettiği geliri ile gıdaya aya ancak 9 lira 11 kuruş ayırabiliyor. Buna göre asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 2,28 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 76 kuruş düzeyinde kalmakta. Bu miktar geride bıraktığımız 2012 yılında 72 kuruştu. Dolayısıyla 2013 yılı ücret artışı öğün başına sadece 4 kuruşa denk geliyor" dedi.

EN YOKSUL YÜZDE 20'LİK KESİM, GELİRİNİN ANCAK YÜZDE 33,7'SİNİ GIDAYA HARCAYABİLİYOR

DİSK-AR, TÜİK 2008 yılı Hanehalkı Tüketim Harcaması Araştırması sonuçlarına göre, en yoksul yüzde 20'lik kesimin yaşamını sürdürebilmek için gelirinin ancak yüzde 33,7'sini gıda harcamalarına ayırabildiğine dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRETLİNİN KİRA ÇIKINCA ELİNDE KALAN: 249 TL

Araştırmaya göre, Şubat 2013 tarihi itibari ile ortalama kira bedeli 550 TL'yi bulurken, asgari ücretlinin kira ve diğer konut harcamaları için ayırabildiği tutar sadece 249 TL. Buna göre asgari ücretli en sağlıksız çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak zorunda bırakılıyor.

ULAŞIM

Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı bile büyük bir sorun. Tek bir belediye otobüs biletinin Türkiye ortalamasında 1,60 TL olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük pay sadece 2,06 TL, bu gelirle bulunduğu yerden hareket etmesi bile imkansız.

İŞÇİNİN TALEBİ ASGARİ ÜCRETİN İŞÇİYİ MUHTAÇ ETMEYECEK DÜZEYDE BELİRLENMESİ

Asgari ücretin bu düzeyde belirlenmesinin sefalette ısrar anlamına geldiğini belirten DİSK-AR, şunları kaydetti:

"İşçilerin talebi asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulmasıdır." (ETHA)