Ziraat Bankası’nın 285 milyon Euro’luk batık kredisi ile gündeme gelen Ora AVM’nin sahibi şirketin iflasına karar verildi. İstanbul Ticaret Mahkemesi’ndeki karar bu sabah yapılan duruşmada alındı. Şirketin alacaklıları arasında onlarca şirket ve kişi bulunuyor.

Ekim 2011’de kapılarını açan İstanbul Bayrampaşa’daki Ora AVM için 400 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. İçinde 235 mağaza ve 2 otel bulunan Ora AVM bir yıl açık kalmadan kapandı.

Ziyaretçi sayısı istenen seviyede olmayınca AVM’de mağaza kiralayan firmalar birer ikişer mağazaları boşaltıp projenin yatırımcısını da zor duruma düşürdü

Ora AVM projesinin sahibi konumundaki Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. geçtiğimiz yıl sonunda iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuruda bulundu. Dosya İstanbul 50. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Dava süreci devam ederken, alacaklılar da şirketin iflası için başvuruda bulundu.

Bu sabah saat 11.00’de şirketin davası görülmeye devam edildi. Müdahil sayısının fazla olması nedeni ile duruşma konferans salonunda yapıldı. Mahkeme şirketin iflası yönünde karar verdi. Mahkemenin iflas kararı önce, bazı alacaklı avukatları, şirketin talep ettiği iflas erteleme kararının verilmesini istedi.

285 MİLYON KREDİ VERDİ


Ora AVM, Ziraat Bankası’nın yüklü batık kredisi ile uzun bir süre gündeme geldi. Bankanın, 285 milyon Euro kredi alacağı bulunuyor. Banka, kredinin geri dönemeyeceğini görünce bütün meblağı tahsili gecikmiş alacaklara geçirmişti. Konu Meclis’te de önemli bir tartışmaya yol açtı.

DEV ARAZİDE KALAN SON PARÇA

Ora AVM’nin yatırımcısı şirketin sahipleri Ferhatpaşa Çiftliği’nin de varisleri konumundaydı. 6 milyon metrekarelik alanı kapsayan çiftliğin olduğu bölgede şimdilerde, Otogar, Kuru Gıda ve Sebze Hali’nin yanı sıra, Carrefoursa ve Bauhaus gibi büyük alışveriş merkezleri bulunuyor. Arazinin büyük bir bölümünün kamulaşma sonucu varislerin elinden çıkması sonrası kalan 150 bin metrekarelik alanda AVM kurulması planı gündeme geldi. Proje şirketinin Aralık 2007’de kurulması sonrası inşaata 2008’de başlandı. (haberartiturk)