Adında ''Türk, Türkiye ve Cumhuriyet'' kelimesi bulunan şirketler, ''İsminizi değiştirin'' diye uyarılıyor.

Habertürk, Kanaltürk gibi TV kanalları, Cumhuriyet Sucukları gibi şirket isimlerinin yasaya aykırı olduğu belirtiliyor.

Bu konu  da hassasiyete neden olursa Facebook profil fotoğrafları sucuk resimleriyle dolabilir…

Adında “Türk, Türkiye ve Cumhuriyet” kelimesi bulunan şirketlere, “İsminizi değiştirin” biçiminde uyarılar gönderilmeye başlandı. Ticaret Sicili Müdürlüklerince başlatılan bu uygulamanın, 13 Ocak 2011 günü yürürlüğe giren, Türk Ticaret Kanunu gereği yapıldığı bildirildi. Yasada, “Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Millî” kelimeleri, bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir” hükmü bulunuyor.

Şirketler açısından bu yönde bir yasak olduğu ve isimlerini değiştirmeleri gerektiği, yaklaşık iki yıl önce yürürlüğe giren yasanın 46. maddesi uygulanmaya başlanınca ortaya çıktı.

Bazı illerin Ticaret Sicili Müdürlükleri adında “Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli” kelimesi bulunan firma ve şirketleri belirleyerek tebligat yapmaya başladı.

“DEĞİŞTİRİN YOKSA CEZA VAR”

Tebligatta yasanın ilgili maddesi hatırlatılarak, “Unvanınızda bulunan ibarenin kaldırılması gerekmektedir. Beş iş günü içerisinde, gerekli tadil ve ortaklar kurulu karar suretini müdürlüğümüze tescil ettirerek, unvanınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak ve hakkınızda işlem yapılacaktır” denildi.

13 Ocak 2011 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yasanın 46. maddesinin 3. fıkrasında “Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Millî kelimeleri, bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir” deniliyor.

Yasada değişiklik yapılmadığı taktirde,  CNN Türk, Habertürk, Kanaltürk gibi TV kanalları ile Türk Ekonomi Bankası ve Kuveyt Türk gibi bankalar, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Sucukları, gibi şirketlerin de, bu durumdan etkilenme ihtimali bulunuyor. (Gazeteport)