Che’nin ünlü portresini yaratan İrlandalı sanatçı, “kapitalistlerin ondan utanmazca para kazanmasını engellemek” için harekete geçti

Marksist devrimci Che Guevara’nın 20’nci yüzyılın en bilinen imgelerinden olan bu portresi, sayısız tişört ve posterle birçok kişiye tonla para kazandırdı.

Şimdi, portreyi 1968’de yaratan İrlandalı sanatçı Jim Fitzpatrick, onun kapilatistler tarafından pervasızca kullanılmasını engellemek amacıyla imajı kendi adına tescilliyor.

Fitzpatrick, eserinin Avrupa’daki devrimci gruplar tarafından telifsiz kullanılmasına izin vermişti. Ancak imaj zamanla iç çamaşırlarında bile yer almaya başlayınca sanatçı harekete geçmeye karar verdi.

Ardından da Che’yi kafasında tek yıldızlı beresiyle gösteren imajın telif hakkının adına kaydedilmesi için gerekli merciilere başvurdu.

Reuters’a konuşan Fitzpatrick, “Bu parayla ilgili değil, mülkiyetin duygusuz ticari amaçlar yerine doğru kullanıldığından emin olmayla ilgili bir girişim. İmajı sayısız tişörtte görmekten rahatsız olmuyorum. Yalnızca, Havana’daki bir çocuk hastanesinde kullanılabilecekken birilerinin ondan çok para kazanmasını istemiyorum” dedi.

Milliyet Cadde