Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a petrol akıtılmaya başlandığını söyledi.

Taner Yıldız, 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 hedefleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yıldız, ‘Kuzey Irak'tan petrol akışı başladı mı?' sorusuna ‘Irak’tan Ceyhan’a petrol akıtılmaya başlandı ve tanklara depolandı’ şeklinde cevap verdi.

Petrol sevkiyatının Ceyhan’a kadar gerçekleştiğini belirten Yıldız, ‘Irak’tan Ceyhan’a petrol akıtılmaya başlandı ve tanklara depolandı. Biz merkez Irak Hükümetinin refakati olmadan herhangi bir sevkiyatı yapmayacağımızı söylemiştik. Avrupa pazarlarına şu an petrol sevk edilmedi ama bu petrol Ceyhan’a sevk edildi. Bildiğiniz gibi hem korozyon testleri ve hem de borunun farklı bölgelerinde ki basınç testlerini tamamladık. O açıdan bu çalışmalara hep beraber devam etmiş olacağız’ dedi.

Irak'tan alınan ham petrolün İran'dan alınan petrolü zaman zaman geçtiğini söyleyen Yıldız, merkezi Irak hükümetiyle yapılan anlaşmadan son derece memnun olduklarına işaret etti.

Yıldız, "Bu ay içinde Kuzey Irak'tan gelecek petrolün dünya piyasalarına sunulması gerçekleşir diye düşünüyoruz" dedi.

Başka bir gazetecinin, "Petrol gelirlerinin Halkbank üzerinden aktarılmayacağı yönünde spekülasyonlar var, neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Yıldız, "Bankanın kurumsal yapısına yapılan haksızlığa rağmen banka yerinde durmaktadır ve sonuç olarak güçlüdür. Biz yol haritamıza devam ediyoruz ve herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz" cevabını verdi.